Boswandelingen voor een zonnig weekend
Foto: Getty Images/iStockphoto

Dit weekend wordt het zonnig en warm, tot 22 graden. Een ideaal moment om erop uit te trekken voor een boswandeling.

West-Vlaanderen:

Doeveren (Oostkamp, Zedelgem)

Wat Doeveren zo uniek maakt, zijn de kleine heidegebiedjes met soorten die erg verschillen van de Kempense heide. Doeveren en omstreken was vroeger één groot heidegebied, maar bestaat nu grotendeels uit bossen. Het gebied sluit aan bij het gemeentelijk domein Merkemveld.

Het Vicognebos (Oostende)

Het Vicognebos is iets meer dan 10 hectare groot en bestaat voor de helft uit jong bos en voor de andere helft uit polderweiden. Een buffervijver, het Vicognezwin, een oude antitankgracht en de Spuikom zorgen voor water. Voor de vogelkijkers is de Schietbaanstraat een goede locatie: op de eilanden in de aangrenzende Spuikom van Oostende broeden immers een paar honderden visdieven. Ook kluut en kokmeeuw zijn er belangrijke broedvogels.

Oost-Vlaanderen:

Amfibieën in de turfput (Erpe)

Op de grens tussen Lede, Erpe en Aalst ligt het sinds 1992 beschermde natuurlandschap Honegem-Solegem-St.-Apollonia. Langs de weg van Erpe naar Lede wijzen bordjes naar Restaurant Cottem en nog 200 m verder staat de Cottemmolen, vertrekpunt voor deze wandeling. De Cottemmolen, een gerestaureerde bovenslagwatermolen uit 1572, is samen met het omliggende landschap beschermd. Op de jaarlijkse molendag in april en meestal ook op de open monumentendag in september kan je dit prachtig stukje industriële archeologie in volle werking zien.

Tussen Middelburg en Eede’ (Middelburg)

Vlakbij de grens met Nederland, in het groene krekengebied van Noord-Oost-Vlaanderen, ligt het landelijke Middelburg verscholen. Vandaag de dag is Middelburg een deelgemeente van Maldegem, maar meer dan 500 jaar geleden was het een heuse stad! We verkennen de streek rond het Leopoldskanaal en steken aan grenspaal 349 de grens over naar het Nederlandse Eede.

Antwerpen:

Postel Grootboswandeling’ (Mol)

Deze wandeling start in de gemeente Mol. Je wandelt over een afstand van 11 km in de provincie Antwerpen.

Domeinbos Het Broek’ (Willebroek)

Ooit was de Rupel een zeearm, die eeuw na eeuw sedimenten afzette in haar vallei, waaronder heel wat fossielen, vooral uit de ijstijden. Mammoeten, poolvossen, rendieren, oerossen, wilde paarden en Siberische neushoorns waren hier ooit thuis. Het is nog altijd een nat gebied dat, op een paar zandruggen na, twee tot drie meter boven de zeespiegel uitsteekt.

Limburg:

Munsterbos(Bilzen, Zutendaal)

Op de grens van de arme Kempen en het vruchtbare Haspengouw ligt het Munsterbos. Wandel door de dreven en langs pittoreske kapelletjes. Bos, vijvers of grasland: je vindt het allemaal in Bilzen. Zure en lichtrijke oude eikenbossen, eiken-berkenbossen en moerasbossen. Variatie is hier troef.

De Oudsberg(Opoeteren)

De Oudsberg is een zandige landduin die bijna 90 meter boven de zeespiegel uitsteekt, waarop unieke duinvegetaties voorkomen. Het reservaat de Oudsberg is 223 ha groot en wordt omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Met tientallen kilometer paden, kun je hier als wandelaar, fietser of ruiter topnatuur beleven. Bovendien wordt er nog hard gewerkt in het gebied, zodat er bij elk bezoek wel iets nieuws te beleven valt.

Vlaams-Brabant:

Silsombos (Kampenhout, Kortenberg)

Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol.

Lindenbos en Chartreuzebos (Lubbeek)

Of het nu op een mountainbike, met de fiets, als ruiter of te voet is: een trip naar het Linden- en Chartreuzenbos is altijd anders, telkens de moeite waard. De twee bossen liggen vlak bij elkaar en kenmerken zich door hun holle wegen, een grillig landschap en prachtige vergezichten.

Nog meer inspiratie nodig? U kunt terecht bij Natuurpunt,Natuur en Bos, Wandelknooppunt of Pasar.