SP.A schaart zich achter staking ACOD
Foto: Bart Dewaele

De SP.A steunt de reactiedag die de socialistische overheidsvakbond ACOD morgen organiseert. ‘Elke staking is een nederlaag, maar deze regering dicteert nu eenmaal en pleegt geen overleg’, luidt het bij SP.A.

De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert morgen een reactiedag. Dat betekent geheid chaos op de weg door acties bij het openbaar vervoer. Bovendien zullen mogelijk verschillende crèches gesloten zijn en zal niet overal de post in de bus vallen. 

Maar toch krijgt deze actie de volle steun van SP.A. ‘Elke staking is een nederlaag’, luidt de reactie van de Vlaamse socialisten.

‘Het enige alternatief dat echt werkt, is overleg. Maar wat we vandaag zien, is een regering die dicteert, oplegt en niet luistert naar de bezorgdheden en noden van de mensen.’ De partij wijst er op dat de onrust bij wie in overheidsdiensten werkt zoals zorgverstrekkers, spoorwegpersoneel en leerkrachten erg groot is.

‘Wij willen een sterke en moderne overheid met een openbare dienst dienstverlening die ten dienste staat van de burgers. Elke politicus laat geen kans onbenut om te herhalen hoe belangrijk leerkrachten, politiemensen dan wel zorgverstrekkers zijn. Maar intussen bespaart deze regering wel precies op hen.’

De socialisten vinden het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat deze regering drie miljard euro bespaart op openbaar vervoer, maar tegelijk 15 miljard euro wil investeren in nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Ook Groen vindt de actie begrijpelijk. 'Met haar beleid zorgt de regering zelf voor acties. Niet alle vakbonden staken morgen. ACLVB kwam dit weekend met een interessant fiscaal voorstel, maar de regering negeert die gewoon. De staking is een keuze van ACOD zelf. Als fervente treinreizigers vinden we het uiteraard jammer dat bijvoorbeeld de treinen niet rijden. Door het wettelijk verankeren van de betaalstaking, waar we als Groen voor pleiten, zouden de vakbonden de kans hebben ook op een andere manier actie te voeren.'

 

OVERZICHT. Hier zal u dinsdag hinder ondervinden