Nederlands experiment met legale wietteelt valt slecht bij Vlaamse burgemeesters
Foto: BELGA

Het aankomende Nederlands kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde Burgemeesters uit de Belgische grensgemeenten lijken niet opgezet met het experiment.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door RTL Nieuws. Het experiment is vooral bedoeld voor grote en middelgrote plaatsen. Het zou gaan om zes tot tien gemeenten. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen.

Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten ‘wietwet’ van D66 die voor regulering van de wietteelt moet zorgen.

Het is nog niet bekend in welke steden en gemeenten de test zou plaatsvinden. In de Belgische grensgemeenten worden de plannen alvast wel negatief onthaald. 'Dit is geen goede zaak', stelt burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) in een reactie aan de nieuwsdienst van de VRT. Hij begrijpt dat de Nederlandse regering meer toezicht wil op cannabisgebruik -en productie, maar vreest dat de legalisering van wietteelt een extra stimulans zal opleveren voor de verkopers van wiet. 'En vergeet nooit dat wiet roken nog steeds zéér schadelijk is voor de gezondheid.'

Lukas Jacobs (CD&V), burgemeester van Kalmthout, zegt aan de VRT dat hij hoopt dat Nederland het voorstel nog gaat bespreken met ons land. 'Voorlopig wachten we als Vlaamse grensstreek gewoon op overleg. Of dit voorstel het probleem zal doen verschuiven richting Vlaanderen, is nu nog onduidelijk. Wat we er ook van vinden, we moeten dit bespreken met de Nederlandse en Vlaamse lokale besturen. Om de problemen vooraf wat in te schatten en onze politiediensten op elkaar af te stemmen.'