De orkaan Nate is zondag afgezwakt tot een storm van eerste categorie en heeft het Amerikaanse vasteland bereikt. Nate ging aan land bij de monding van de Mississippi.

Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. De storm haalt nog windsnelheden tot 110 kilometer per uur, verplaatst zich aan een snelheid van 37 km/uur en rukt verder op richting de staten Louisiana, Mississippi en Alabama. In die staten is uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen.

Nate zet zijn opmars naar het binnenland van de VS voort, maar vermoed wordt dat de storm langs de oostkant van New Orleans trekt en de stad dus niet de volle laag over zich krijgt. Toch ligt het openbaar vervoer in New Orleans stil en foto's op sociale media laten zien dat er al veel water in de straten en de parkings staat.

De doortocht van Nate leidde in Nicaragua, Honduras en Costa Rica tot zware overstromingen. Meer dan 20 mensen kwamen om het leven.

 

Categorie

Windsnelheden

Schade

1

119 - 153 km/uur
De wind beschadigt huizen. Takken kunnen afbreken en stroomkabels kunnen beschadigd worden.

2

154 - 177 km/uur
Sterkere winden richten zware schade aan huizen aan. Bomen kunnen omvallen. De elektriciteit ligt voor meerdere dagen uit.

3

178 - 208 km/uur
De schade aan bomen en huizen loopt op. Toegang tot water en elektriciteit is er voor een tijdje na de storm niet.

4

209 - 251 km/uur
Er is nog meer schade aan huizen, bomen, en stroomleidingen. De schade is zo erg dat het gebied onbewoonbaar is voor weken of maanden na de storm.

5

Meer dan 251 km/uur
Catastrofale schade aan huizen, bomen, en stroomleidingen, tot weken of maanden na de storm.