Sanne Cant wint Berencross in Meulebeke bij de vrouwen
Foto: BELGA

De 26-jarige Sanne Cant heeft zaterdag de Berencross in het West-Vlaamse Meulebeke bij de vrouwen elite gewonnen. De wereldkampioene zette op meer dan twee ronden van het einde een solo op. Ellen Van Loy werd tweede, Loes Sels legde beslag op de laatste podiumplaats. Na de Wereldbekercross in Waterloo en de veldrit van Eeklo werd het derde zege van het seizoen voor Cant

Het was andermaal Ellen Van Loy die een zeer goede start nam en zo het hele pak op een lint trok. Halfcross sloeg ze zelfs een kloof op het drietal Elle Anderson, Loes Sels en de Nederlandse Ceylin Del Carmen Alvarado. Wat verderop volgden onder andere Sanne Cant met Helen Wyman. Ceylin Del Carmen Alvarado repte zich naar Ellen Van Loy zodat we na twee ronden een duo voorin kregen. Loes Sels volgde in haar eentje als derde, achternagezeten door wereldkampioene Sanne Cant.

Net toen Ellen Van Loy weer afstand aan het nemen was van Ceylin Del Carmen Alvarado ging ze onderuit in een scherpe bocht. Van Loy knokte zich echter snel weer naar de leiding maar zag door haar valpartij wel het duo Sanne Cant met Loes Sels dichterbij komen. De wereldkampioene kwam meer en meer onder stoom en reed resoluut naar de leiding toe. Van Loy deed er alles aan om in het wiel te blijven van Cant. Loes Sels volgde als derde voor het trio Ella Anderson, Ceylin Del Carmen Alvarado en Alice Arzuffi.

Sanne Cant trok de slotronde in met een voorsprong van 3 seconden op Loes Sels met Ellen Van Loy. Alice Arzuffi, Elle Anderson en Ceylin Del Carmen Alvarado volgden op 20 seconden. Enkel de strijd voor de tweede plaats was nog spannend. Daarin toonde Ellen Van Loy zich iets sterker dan Loes Sels.

Eerder op de dag was de zege bij de jongens juniores weggelegd voor de Zwitser Loris Rouiller. Hij haalde het licht afgescheiden van Gerben Kuypers. Jarno Bellens finishte op acht seconden als derde.

Bij de nieuwelingen was Dante Coremans de sterkste. Hij was in een sprint met twee sneller dan Lennert Belmans. Jetze Van Campenhout legde beslag op de laatste podiumplaats.

Snipverkouden Sanne Cant: “Ik heb vol moeten doorgeven tot op het einde”

“Ik heb vol moeten doorgeven tot op het einde want Ellen Van Loy en Loes Sels bleven jacht maken op mij”, vertelde Cant na afloop. “Dat was deels mijn eigen schuld. Ik maakte op het einde van de wedstrijd nog een serieuze fout ter hoogte van het wasbord. Plots vond ik mijn pedaal niet meer en dat kostte me een pak tijd om opnieuw in mijn ritme te komen. Ik had ook een slag in mijn rug gekregen”, stelde Sanne Cant.

“Mijn start was opnieuw niet zo schitterend. Dat was in Gieten ook al het geval. Ik snap niet hoe dit komt. In Nederland was Maud Kaptheijns zo al snel weg en we hebben haar dan niet meer terug gezien. Ik ervaarde vandaag weer dat gevoel en vreesde ervoor dat Ellen Van Loy hier hetzelfde zou doen. Gelukkig was dit niet het geval. Ik wou daarna zo snel mogelijk naar voor en dat lukte me. Halfkoers was ik weer op en top, dit ondanks mijn verkoudheid waar ik al een tijdje mee sukkel. De luchtwegen doen in die omstandigheden niet wat ze moeten doen. Ik moest ook meermaals mijn neus vrijmaken, niet echt een leuk beeld denk ik. Maar ik kan opnieuw uitpakken met een zege en elke overwinning die ik behaal is een opsteker”, besloot Sanne Cant.