Opmerkelijk voorstel van Alberto Contador: “Verbied die vermogensmeters in competitie”
Foto: EPA-EFE

Alberto Contador is ondertussen al een dikke maand met pensioen, maar de Spaanse ex-Tour-, Giro- en Vueltawinnaar heeft nog steeds een mening over het huidige wielrennen. In een gesprek met de Spaanse krant Marca riep de Spanjaard op om de vermogensmeters te bannen in de wedstrijden om aanvallen aan te moedigen. En nog opvallend, hij riep opnieuw op om een loonstop in het professionele wielrennen in te voeren.

De voorbije Vuelta én Tour werden door Contador gekleurd in zijn gekende stijl door steeds weer aan te vallen, hem op een afwachtende houding betrappen was bijna onmogelijk. Dat in tegenstelling tot sommige andere concurrenten van Chris Froome en Team Sky, die tegenstanders zodanig de moed ontnamen om aan te vallen, dat ze bleven hangen in het wiel van de Brit. Volgens Contador zijn het vooral de vermogensmeters die de renners ontmoedigen om aan te vallen.

“De oortjes beperken de vrijheid van een renner minder dan een vermogensmeter. Ik zou die gewoon verbieden in competitie”, stelde Contador tegenover Marca. “Als je klimt en je weet dat je niet over de 400 watt kan gaan, dan durf je niet aanvallen omdat je jezelf zal opblazen binnen de twee kilometer. Maar als je die cijfers niet ziet, dan zal je gevoel je naar een aanval kunnen leiden. Renners blokkeren zichzelf als de cijfers zien, zeker als het gaat om stijgingspercentages van zes of zeven percent.”

Opmerkelijk voorstel van Alberto Contador: “Verbied die vermogensmeters in competitie”
Froome wordt vaak verweten voortdurend naar zijn metertje te staren. Foto: Photo News

Daarnaast haalde Contador nog eens aan dat er een loonstop zou moeten komen in het profwielrennen, iets waar hij al op zijn laatste persconferentie in de Vuelta voor pleitte. Toen werd die opmerking op hoongelach onthaald door onder anderen Lance Armstrong. Die liet zich op sociale media ontvallen dat het “nu wel makkelijk praten is voor hem op zijn laatste persconferentie.” “Dat heeft er niets mee te maken”, weerlegde Contador. “De lonen kunnen hoog zijn, maar niet oneindig hoog. Een kopman kan een hoog loon hebben en dan kan je een goed en competitief team rond hem bouwen en meer balans brengen in de wedstrijden, zoals ze nu doen in de grote rondes door acht renners in te zetten (in plaats van negen, zoals vroeger, nvdr.).”