Waarom Vlaamse nationalisten Catalonië beter vrezen, bijen geen zuivere plek op aarde meer vinden en dertigers opbranden
Foto: Getty Images
Catalonië leek deze week aan Vlaanderen te grenzen. Maar het buitenland gebruiken voor binnenlandse doeleinden draagt grote risico’s. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Het is een bericht om lang bij stil te staan: overal ter wereld, op alle continenten en in alle gemeten bijenkassen, zitten neonicotinoïden in de honing. Dat meldt Science. Daarnaast troffen de wetenschappers sporen van 26 andere insecticiden aan. Een zuivere plek op aarde is dus een illusie. Wat betekent dat voor de bijen en voor ons?

2.

De discussie over hoe schadelijk neonicotinoïden precies zijn, is typisch een geval waar de wetenschap niet eensluidend is. Mogen we er dan niet over discussiëren tot er zekerheid is? De oproep van de nieuwe Leuvense rector Luc Sels vorig weekend in De Standaard dat wetenschappers het best eerst overeenstemming vinden over kernenergie en het energiedebat voor ze in het publieke debat stappen, botst bij andere prominente wetenschappers op onbegrip. Dirk Van Damme en Paul De Grauwe bieden weerwerk.

3.

Als voormalig journalist en communicatiestrateeg was de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont extra dankbaar voor de Spaanse matrakken van vorige zondag. Wie is de man die niet bang lijkt om met de ogen dicht te springen? Neem deze anekdote: hij boekt zijn vlucht van Barcelona naar Madrid wel eens via een andere Europese hoofdstad zodat hij via de ingang van de ‘internationale vluchten’ kan binnenkomen.

4.

Het leek wel of alle Vlaamse nationalisten de voorbije dagen in Catalonië opdoken. Zeker in gedachten deden ze dat. Helaas richt het Catalaanse jusqu’boutisme meer kwaad dan goed aan voor hen die van onafhankelijkheid dromen, schrijft Bart Sturtewagen. Zowel als de Catalanen doorzetten als wanneer ze falen.

5.

Over staatsmacht gesproken. Hoe voelt dat nu voor de militairen zelf, om dag in dag uit op straat tussen burgers te waken? ‘Wij laten zien dat we een groot geweer bij ons hebben en dat we niet bang zijn om het te gebruiken.’ Een eerlijke getuigenis van een militair met grote inzet. Een mooie aflevering in de serie ‘Beroepsgeheim’.

6.

Dertigers pieken in de burn-out-statistieken. Ze kloppen niet meer uren dan vroeger, toch voelen ze zich opgebrand. Twintigers dreigen er nog slechter aan toe te zijn. Ligt het aan hun verwachtingen of aan management dat, alle praatjes ten spijt, almaar minder autonomie toestaat?

7.

Ja, stadslucht maakt vrij en steden zijn cruciale politieke laboratoria, beaamt Karel Van Keymeulen deze week in dS Avond. Van Keymeulen spreekt met gezag. Al 35 jaar volgt hij als politiek journalist voor De Gentenaar de stadspolitiek. Hij is ook de jazzrecensent van De Standaard. Deze week gaat hij met pensioen. Met vijf columns bij wijze van saluut.

8.

Hij was gewoon een kerel die videopoker speelde, rondreed in huurauto’s en burrito’s at. En hij was ook een miljonair. Niemand weet dus waarom Stephen Paddock zich met 23 vuurwapens opsloot in een hotelsuite in Las Vegas en van daaruit 58 mensen doodde en er 500 verwondde.

9.

Nu ze helemaal eigenaar zijn van VTM, kan de Persgroep (ook eigenaar van hln.be en Het Laatste Nieuws) voluit gaan in de nieuwe strategie: een breed publiek bereiken met tekst, video en televisie, veel data over die kijkers en lezers verzamelen, en zo adverteerders een alternatief bieden voor Facebook en Google. Het is de nieuwe mediarealiteit, schrijft techreporter Dominique Deckmyn.

10.

Playboy en playmate klinken nu al ouderwets. Vandaag zijn sugardaddy’s en sugarbabes hot. Je hoeft er geen mansion meer voor te betrekken, noteert Taalman Ludo Permentier, je kunt je aanmelden op een Noorse datingsite. Waar komt dat woord vandaan? Permentier duikt in het geld, de prostitutie en de misdaad. Allemaal voor de taal.