Peeters wil Ryanair met dwangsom dwingen te vliegen
Foto: Guy Puttemans

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) stapt naar de rechter tegen Ryanair. Hij wil een dwangsom laten opleggen als de lagenkostenmaatschappij nog staakt.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair trof de afgelopen weken honderdduizenden passagiers met twee massale schrappingen van vluchten. Als drukkingsmiddel om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog eens voorkomt, wil Kris Peeters (CD&V) een dwangsom laten opleggen. Dat meldde VTM Nieuws en wordt bevestigd aan De Standaard.

Concreet heeft Peeters bij de rechtbank van koophandel een vordering tot staking ingediend in tegen Ryanair, ‘omwille van oneerlijke handelspraktijken’, klinkt het. Als de rechter de vordering aanvaardt, krijgt Ryanair dwangsommen opgelegd bij nieuwe inbreuken.

‘De ongeziene schaal waarop Ryanair vluchten annuleert is ongehoord’, vindt Peeters. ‘Mijn diensten hebben onderzocht of Ryanair zich aan zijn verplichtingen heeft gehouden en diensten stellen een gebrek van professionele toewijding vast die elk bedrijf zou moeten hebben.’

‘Bovendien communiceert het bedrijf in het Engels naar klanten die in het Nederlands of Frans vluchten boekten’, aldus nog Peeters, ‘en krijgen klanten gebrekkige informatie over hun rechten bij annulering. Op basis van die vaststellingen dien ik een vordering tot staking in [...] Ik hoop echter dat het zo ver niet moet komen en dat Ryanair zich op korte termijn volledig naar de regels zal schikken.’