Frauke Petry aangeklaagd wegens meineed
Frauke Petry Foto: AFP

Het Openbaar Ministerie van Dresden heeft de vroegere AfD-politica Frauke Petry aangeklaagd op verdenking van meineed.

Het parlementslid wordt ervan beschuldigd op 12 november 2015 als getuige valse verklaringen afgelegd te hebben voor de controlecommissie die de financiering van de AfD-campagne onderzocht voor de Saksische deelstaatsverkiezingen van 2014. Kandidaten zouden de partij toen geld geleend hebben.

Volgens het OM zou Petry gezegd hebben dat de kandidaten na een succesvolle verkiezing mochten beslissen of de leningen werden terugbetaald of omgezet werden in een donatie. Die beweringen zouden echter niet stroken met de leningovereenkomst, waarin staat dat een kandidaat in geval van zijn verkiezing afziet van de terugbetaling van het geleende geld, klinkt het.

Het OM voerde ruim een jaar onderzoek naar de voormalige AfD-voorzitster. De parlementaire immuniteit van Petry was in augustus al opgeheven.

De AfD mocht in de late zomer van 2014 in Saksen voor het eerst in het parlement van een deelstaat zetelen. Intussen zetelt de partij al in 13 van de 16 deelstaten. Bij de federale parlementsverkiezingen scoorde de partij 12,6 procent en raakte Petry rechtstreeks verkozen.

De ochtend na de verkiezingen verklaarde ze dat ze niet tot de fractie in de Bondsdag wilde behoren. Enkele dagen later stapte ze uit de partij. Ze zetelt nu als partijloze in de Bondsdag.