Fusie Ahold Delhaize in België nu echt mogelijk
Foto: Patrick De Roo
Ahold Delhaize verkoopt de Albert Heijn aan de Groenplaats aan Spar (Colruyt). Daardoor verdwijnt de laatste hindernis die belette dat Albert Heijn en Delhaize in België konden samenwerken.

De overname van Delhaize door Ahold kreeg al in maart 2016 groen licht van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) maar die fusie kon in België nog altijd niet uitgevoerd worden. Ahold Delhaize moest daartoe eerst een aantal winkels verkopen aan andere retailers om voldoende concurrentie op de Belgische markt toe te laten.

De verkoop van die winkels liep echter niet van een leien dakjes. In een eerste fase mocht Ahold Delhaize zelf kopers zoeken. Ahold Delhaize kreeg de zaak echter niet rond. Twee winkels in Antwerpen bleven een probleem. De BMA greep in door het auditkantoor Mazars het verkoopproces toe te vertrouwen waarbij Mazars gelijk welk aanbod, hoe slecht ook, in aanmerking kon nemen.

Uiteindelijk bleef toch nog de laatste winkel (de Albert Heijn aan de Groenplaats) een probleem. Mazars heeft die nu ‘verkocht’ aan de Spar-formule van Colruyt. Volgens betrokkenen gaat het om ‘heel zware voorwaarden’. Vooral het dure huurcontract was een probleem. Hoeveel geld Ahold Delhaize op de deal verliest, werd niet bekend gemaakt. Afgelopen zomer probeerde Ahold Delhaize de BMA nog te overtuigen de winkel te mogen sluiten, maar de BMA hield voet bij stuk.

De effectieve overdracht van de winkel zou pas half november helemaal een feit zijn, geeft de BMA aan. Vanaf dat moment mag Ahold Delhaize eindelijk ook in België zich opstellen als één enkel bedrijf. Het afgelopen anderhalf jaar moesten beide organisaties nog apart aangestuurd worden en elke een eigen commercieel beleid voeren. Maar dat laatste zal dus binnenkort veranderen.

Delhaize en Albert Heijn zullen als één enkel bedrijf gaan fungeren. Binnen Ahold Delhaize is wel afgesproken dat de merknaam Albert Heijn in België nog een kleine twee jaar blijft bestaan totdat het merk Delhaize zelf opnieuw genoeg uitstraling heeft. Maar alle processen en kennis achter het uithangbord kan dus al samengevoegd worden. Op sommige terreinen, zoals inkoop, waren de krachten overigens al gebundeld.

Ahold Delhaize maakte begin september bekend dat Delhaize België voortaan onder het rechtstreeks toezicht van de topman van Albert Heijn Nederland komt, de Wouter Kolk. Kolk kreeg daartoe de functie operationele man Nederland en België. Terzelfder tijd werd afscheid genomen van Denis Knoops, de ceo van Delhaize België. Die werd vervangen door de Fransman Xavier Piesvaux (ex-Carrefour, ex-Delhaize, ex-Walmart), die het dagelijks beleid op zich neemt.