‘Instagram moet selfies met wilde dieren verbieden’
Foto: World Animal Protection

Op de foto met een exotisch dier bezorgt je misschien wel heel wat likes op sociale media, maar voor de dieren zelf is het een nachtmerrie. ‘Veel toeristen zijn zich niet bewust van de slechte behandeling die wilde dieren moeten ondergaan om met hen op de foto te kunnen staan.’

Geen enkele bestemming is nog onbereikbaar voor de moderne toerist en zijn (smartphone)camera, en dat is slecht nieuws voor de lokale fauna en flora. Een nieuw rapport van de dierenrechtenorganisatie World Animal Protection (WAP) wijst op het trieste lot van wilde dieren uit het Amazonewoud die elke dag model moeten staan voor 'originele' vakantiefoto’s.

Foto’s waarop toeristen poseren met een luipaard, toekan, slang of miereneter zijn erg populair op sociale media, maar de trend zorgt ervoor dat meer en meer dieren worden gevangengenomen om aan deze vraag te voldoen. Toeristen staan er te weinig bij stil dat de dieren worden weggehaald uit hun natuurlijke habitat en in slechte omstandigheden worden gehuisd. Dat ze dagelijks door zoveel verschillende mensen worden benaderd, bezorgt hen extra stress, waardoor ze ook veel minder lang leven.

‘Veel toeristen zijn zich niet bewust van de slechte behandeling die wilde dieren moeten ondergaan om met hen op de foto te kunnen staan’, aldus de dierenrechtenorganisatie, die benadrukt dat er ook mogelijkheden zijn tot ‘goede’ foto’s met wilde dieren, bijvoorbeeld wanneer er geen rechtstreeks contact is met een dier dat niet in gevangenschap dient te leven.

‘Instagram moet selfies met wilde dieren verbieden’
Foto: WAP

Instagram

Volgens WAP is het aantal selfies met exotische dieren enorm gestegen sinds de opgang van Instagram, en de dierenrechtenorganisatie richt zich dan ook rechtstreeks naar het online-fotoplatform om te filteren in het soort foto’s die verschijnen. ‘Met meer dan 700 miljoen gebruikers en 92 miljoen foto’s die dagelijks worden geüpload, heeft Instagram de macht en invloed om duizenden wilde dieren te beschermen.’

De dierenrechtenorganisatie waarschuwde eerder al voor andere vormen van dierenmishandeling in de toerisme- en entertainmentindustrie, zoals olifantenritjes.