De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich bereid getoond om de schuldenberg van Puerto Rico, dat zwaar werd getroffen door orkaan Maria, kwijt te schelden. Dat zei Trump dinsdag na afloop van zijn bezoek aan het eiland.

'We gaan iets uitdokteren. We moeten hun hele schuldenstructuur bekijken', zei de president aan Fox News, na afloop van zijn overleg met gouverneur Ricardo Rossello. De gouverneur besprak met Trump onder meer de maatregelen die genomen moeten worden om zo snel mogelijk opnieuw overal elektriciteit te hebben.

Trump liet na afloop uitschijnen dat de schuldeisers op Wall Street naar hun geld kunnen fluiten. 'We gaan dat moeten kwijtschelden. Dat zal, je weet wel, daar kan je vaarwel tegen zeggen. Ik weet niet of het Goldman Sachs is, maar wie het ook is, je kan er dag tegen zeggen', aldus Trump.

Puerto Rico staat 74 miljard dollar in de schulden en vroeg in mei van dit jaar bescherming tegen de schuldeisers aan. De begroting staat onder controle van een commissie aangesteld door het Amerikaanse congres. Naar schatting de helft van de 3,4 miljoen inwoners leeft er onder de armoedegrens.

De kosten voor de wederopbouw van het eiland worden ondertussen al op 60 miljard geraamd. De doortocht van Maria op Puerto Rico kostte aan 34 mensen het leven. 

Trump bereid schuldenberg Puerto Rico kwijt te schelden
Foto: REUTERS
Trump bereid schuldenberg Puerto Rico kwijt te schelden
Foto: AP