Francken niet te spreken over opvangvoorstel van Vervoort
Foto: Bart Dewaele

'Géén Calais in onze hoofdstad.' Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het duidelijk niet eens met Brussels minister-president Rudi Vervoort. Die opperde vrijdag een opvangcentrum voor migranten die zich in de buurt van het Noordstation bevinden. Vervoort verduidelijkt dat hij geen plannen heeft om het probleem alleen op te lossen.

Francken trekt in een Facebook-bericht van leer tegen het voorstel, waarover geen akkoord bestaat binnen de Brusselse regering.

'We doen alles om een tweede Calais te vermijden', schrijft de staatssecretaris. Het probleem van migranten in en rond het Maximiliaanpark nabij Brussel-Noord was volgens hem bijna opgelost, 'en nu stelt Vervoort een opvanggebouw ter beschikking om een migratiehub te creëren. Een HUB nog wel, het woord zegt genoeg, een HUB naar de UK. De burgemeester van Calais springt een gat in de lucht.'

Volgens Francken zal zo’n opvangcentrum leiden tot meer onveiligheid op de snelwegparkings langs de E40, waar migranten proberen aan boord te klimmen van vrachtwagens richting Groot-Brittannië.

'Ze zullen de migratieopvanghub met plezier gebruiken om uit te rusten van hun nachtelijke inklimpogingen', aldus Francken. 'De truckchauffeurs internationaal transport zullen daar de dupe van zijn.'

Brussels minister-president Rudi Vervoort is niet van plan om over de migrantenproblematiek in het Maximiliaanpark alleen actie te ondernemen, zonder de federale regering, maar dan moet die wel snel haar verantwoordelijkheid opnemen. Dat zegt Vervoort zaterdag.

'De bevoegdheid voor de migranten in het Brussels Maximiliaanpark is federaal. Daarom heeft de Brusselse regering geen enkele beslissing genomen om de situatie op te lossen', preciseert het kabinet-Vervoort. Dat de minister-president vrijdag voorstelde om een opvangcentrum in te richten, is een gevolg van de 'dringende toestand en het ontbreken van elk voorstel tot oplossing vanuit het federale niveau'.