De Block overweegt terugbetaling medische apps
Foto: rr

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat vrijdag verstaan dat ze denkt aan een terugbetaling voor medische apps.

Gezondheidsapps op de smartphone bleven lange tijd beperkt tot hartslagmeters of slaapmonitors, maar door de technische mogelijkheden worden ze steeds geavanceerder. Zo hebben veel smartphones intussen een ingebouwde chip om de hartslag te meten. Een Limburgse start-up kijkt al een stap verder en probeert er een app mee te bouwen voor de detectie van hartritmestoornissen.

Maggie De Block noemt het een belangrijke technologie, want de stoornissen worden nu vaak toevallig en pas laattijdig opgemerkt. Via het project M-health, waarvoor 3,25 miljoen euro is uitgetrokken, laat de regering ook zelf tests uitvoeren met gezondheidsapps. In december vorig jaar werden 24 proefprojecten geselecteerd, onder meer rond cardiovasculaire aandoeningen en diabetes.

In oktober volgt een eerste tussentijdse evaluatie en in de eerste helft van volgend jaar het eindrapport. Daarnaast werkt De Block aan een wettelijk kader voor de toepassingen. ‘We zullen op dat moment bekijken of en hoe we dit een plaats kunnen geven binnen het vergoedingsmodel voor zorgverlener’, zegt ze.

De Europese Commissie wil ook al jaren gezondheidsapps stimuleren. In 2014 klonk het al dat ze ‘het aantal kostelijke ziekenhuisbezoeken terugbrengen, burgers helpen hun eigen gezondheid meer in handen te nemen en de focus helpen verschuiven van genezen naar voorkomen’.