Dit is de week waarin Angela Merkel aan macht inboet en Catalonië afstevent op een explosief conflict. Lees alvast tien van de interessante artikels uit de voorbije dagen.

1.

De universiteiten openden deze week na een lange vakantie de deuren. Fotografe Katrijn Van Giel liep rond aan de Universiteit Antwerpen en stelde professoren, assistenten en studenten de vraag hoe ze zich kleden voor hun eerste dag. En waarom. Het is een beetje brutaal, maar levert een prachtig portret van een universiteit op.

2.

Er zaten confronterende cijfers in de enquête over de grote levensvragen die we de voorbije week in vijf afleveringen publiceerden. Zoals dat 43 procent van de Vlamingen zijn leven anders zou aanpakken. Kan spijt ook een nuttige emotie zijn?

3.

Schrijfster Griet Op de Beeck oogstte met haar getuigenis van incest bewondering en scepsis. Therapeuten hebben al eerder verdrongen herinneringen bovengehaald van feiten die zich niet hebben voorgedaan. Is het erg als therapeutische waarheid niet per se de objectieve waarheid is?

4.

Van Darya Safai geen laconieke reactie over het nieuws dat vrouwen nu mogen autorijden in Saudi-Arabië. Integendeel. De Iraans-Belgische mensenrechtenactiviste ziet er een feministisch dominosteentje in dat het islamisme sneller kan doen vallen dan iedereen voor mogelijk hield. Het vuur van haar verzet tegen de onderdrukking van de vrouw brandt ook in de andere columns die ze deze week voor dS Avond schreef.

5.

De etnische zuivering van de Rohingya in Myanmar heeft niet alleen met religie te maken. Zodra ze verjaagd zijn, onteigent de overheid de grond. Die zit boordevol grondstoffen. China wil snel ook een diepzeehaven aanleggen. Buitenlandredactrice Giselle Nath volgt het spoor van het geld.

6.

De CEO van EasyJet kondigt aan dat we snel elektrisch vliegen. Utopisch? Kerosine heeft zo’n zestig keer de energiedichtheid van een batterij. Maar tot voor kort heette elektrisch rijden ook onrealistisch.

7.

Maar wat houdt ons nog tegen om intussen alvast veel meer te fietsen? Een Vlaming ging dat het voorbije jaar intensief doen in Nederland. Hij trof er een fietshemel aan. En hij kwam terug met tien concrete geboden voor Vlaanderen.

8.

Gelukkig beheerst Angela Merkel de kunst tot overleven in de perfectie en bleef haar partij met voorsprong de grootste. Maar het wordt een lastig pad.

9.

Afgelopen zomer woedde de polemiek over wie het ergste was, IS of de nazi’s. Historicus Bruno De Wever stelt nu een interessantere vraag: waarom vinden we IS-strijders barbaars, zinloos en onmenselijk en zijn we begrijpender en minder streng voor de oostfronters? Dit is een artikel dat nuance aanbrengt met de voorhamer.

10.

Radicalisering is ons natuurlijk niet vreemd. Kijk naar Hugo Claus. Die was als tiener lid van een radicale nazistische en antisemitische jeugdorganisatie, meldt nieuw literatuuronderzoek. Al die afrekeningen met de Vlaamse collaboratie in zijn proza zijn dus nog persoonlijker en fundamenteler dan we al dachten. Alleen doordat hij zo jong was, verzeilde hij niet in de gewelddadige collaboratie. Wat een ervaring voor een schrijver. En nog een reden om die geniale Claus te blijven lezen.