Stel in iOS 11 zelf je Bedieningspaneel samen
Foto: mvdv
Het Bedieningspaneel van je iPhone of iPad ondergaat in iOS 11 een ingrijpende metamorfose. Het oogt niet alleen helemaal anders, je kan het voortaan ook verregaand personaliseren met je favoriete toepassingen. We leggen je even uit hoe dat in zijn werk gaat.

Je roept het Bedieningspaneel nog steeds op dezelfde manier op, door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te swipen. Maar waar alle onderdelen in iOS 10 verspreid waren over meerdere panelen, staat alles nu overzichtelijk op één scherm. Beschikt je toestel over 3D Touch? Houd de verschillende knoppen dan zeker eens wat langer ingedrukt, want meestal gaan er nog wat extra functies onder schuil.

Keuze uit achttien regelaars

Wat je in het vernieuwde Bedieningspaneel niet terugvindt, is een knop om zelf functies toe te voegen. Daarvoor moet je in de Instellingen van je iPhone of iPad duiken, meer specifiek onder Bedieningspaneel, Pas regelaars aan. Op het moment van schrijven heb je hier al keuze uit achttien ‘regelaars’ die je naar believen aan het Bedieningspaneel kan toevoegen, of weer verwijderen.

Sommige ‘oude getrouwen’ zijn bij de ingebruikname van iOS 11 reeds geactiveerd. Denk aan de zaklamp, timer, rekenmachine en snelle toegang tot de camera. Maar we onthouden vooral de vele nieuwe regelaars, waaronder Notities, Wallet (met al je digitale tickets, klantenkaarten, et cetera), Apple TV Remote, Dictafoon, Wekker en – een andere nieuwigheid in iOS 11 – Niet storen tijdens het autorijden.

Direct bij de hand

Het fijne aan al deze regelaars is dat ze direct beschikbaar zijn vanaf het vergrendelscherm. Een pincode of vingerafdruk is zelfs niet nodig, behalve wanneer de regelaar gekoppeld is aan privacygevoelige informatie. Als voorbeelden noemen we de Dictafoon en de Wallet-toepassing.