Apple bouwt scanner in iPhone en iPad
Foto: mvdv
Wanneer Apple een nieuw besturingssysteem lanceert, dan zijn er altijd wel een paar apps die hun biezen mogen pakken. Worden met ingang van iOS 11 met uitsterven bedreigd: scan-apps. Documenten digitaliseren én ondertekenen kan nu immers gewoon vanuit Notities.

Om met de Notities-app een document in te scannen creëer je gewoon een nieuwe notitie en druk je onderaan op het plusknopje. Naast enkele vertrouwde opties, zoals het invoegen van een foto of schets, vind je hier ook de nieuwe mogelijkheid Scan documenten.

In de volgende stap maak je een foto van het document dat je wil digitaliseren. Geen probleem als het perspectief niet helemaal klopt, want dat wordt achteraf automatisch gecorrigeerd. De app slaagt er zelfs in om hinderlijke reflecties weg te poetsen. In de handmatige modus kan je het document desgewenst nog een beetje bijsnijden of een kolom tekst ‘uitknippen’ door de vier hoekpunten te verschuiven. Druk daarna op Bewaar om het resultaat op te slaan.

Tot slot kan je nog een paar kleurenfilters en eenvoudige bewerkingen op je scan loslaten, zoals roteren en – nogmaals – bijsnijden. Bezitters van een iPad Pro met Apple Pencil hebben een streepje voor. Zij kunnen een gescand formulier ook meteen met de hand invullen en digitaal ondertekenen.

iOS 11 is sinds 19 september beschikbaar voor iPhone en iPad. Hieronder zie je welke toestellen in aanmerking komen voor de gratis upgrade.