Vijfduizend miljonairs erbij
Presentator Staf Coppens van het VTM-programma ‘Miljonair’, met als hoofdprijs 1 miljoen euro. Foto: Met Vier In Bed

Het aantal Belgische dollarmiljonairs is vorig jaar met 5 procent aangegroeid.

België telde vorig jaar 114.200 dollarmiljonairs, iets minder dan het inwonertal van Brugge. Ruwweg één op de honderd Belgen is dus miljonair. Dat schat consultancy-bureau CapGemini in het jaarlijkse World Wealth Report. Het is een toename met 5 procent ten opzichte van het jaar voordien. Tegen de huidige koers bezit een dollarmiljonair 850.744 euro.

De aangroei van rijken lag in België lager dan de wereldwijde trend. Het aantal dollarmiljonairs steeg vorig jaar op wereldschaal met 7,4 procent. Hun gezamenlijke rijkdom nam zelfs met 8,2 procent toe.

Het aantal miljonairs nam het snelste toe in Rusland. Daar waren er vorig jaar 20 procent meer mensen met een miljoen dollar dan een jaar eerder. Ook in Brazilië steeg het aantal miljonairs met meer dan 10 procent. De Verenigde Staten blijven onbedreigd koploper in het aantal miljonairs. Ze tellen er 4,8 miljoen, 6 procent meer dan een jaar eerder. Japan komt op de tweede plaats, gevolg door Duitsland, dat weliswaar op het punt staat voorbijgestoken te worden door China. Opmerkelijk is dat Frankrijk voor het eerst meer miljonairs telt dan Groot-Brittannië.

De concentratie van rijkdom neemt zelfs binnen de groep miljonairs nog toe. Het aantal ultrarijken met meer dan 30 miljoen groeit sneller dan het aantal ‘millionaires-next-door’ met een vermogen van 1 tot 5 miljoen dollar. De ultrarijken maken 1 procent uit van het totale aantal miljonairs, maar ze bezitten meer dan een derde van de rijkdom in de groep.

CapGemini berekent het vermogen op basis van investeerbaar financieel vermogen. Vastgoed (bijvoorbeeld eigen woning), kunst en gebruiksvoorwerpen tellen niet mee voor de berekening.