Fransen zoeken koppel (of buddy’s) om dit piepkleine eiland te bewonen
Foto: Ouessantmapassion

Wat als… je met z’n tweeën op een eiland zou kunnen wonen dat anderhalve kilometer lang is, internetverbinding heeft én een boerderij met moestuin? De Franse overheid heeft zo’n eiland in aanbieding. Al zijn de kandidaten helaas net geselecteerd.

De Franse overheid is op zoek naar twee mensen met een ijzersterke band om het Bretoense eilandje Quéménès te bewonen. Nadat de laatste boeren er 25 jaar geleden vertrokken, besliste Frankrijk om het eiland te kopen en het te redden van leegstand. Met een uniek experiment, namelijk twee mensen op het eiland laten wonen in harmonie met de natuur, willen de Fransen laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om te leven van wat de Aarde geeft zonder moderne technologie te verbannen.

Op Quéménès woonde de afgelopen tien jaar een koppel: David en Soizic Cuisnier. Het duo voorzag het idyllische eiland, dat 1,6 kilometer lang is en 400 meter breed, van alle basiscomfort.

Zo zullen de nieuwe bewoners ondervinden dat de boerderij waar het koppel in heeft geleefd helemaal opgesmukt is, dat er een internetverbinding aanwezig is, en dat ook een karrenvracht aan schapen, aardappelen en eetbaar zeewier inbegrepen zijn in het contract met de Franse overheid. Voor zij die denken dat ze bij kaarslicht zullen leven: mispoes! De combinatie van een windturbine en zonnepanelen zorgen ervoor dat er steeds elektriciteit voorhanden is op het eiland. Zelfs elektrische buggy’s zijn voorzien aangezien David en Soizic intussen twee kinderen hebben.

Verbonden met de buitenwereld

‘Dit is echt een unieke ervaring geweest voor ons’, vertelt het koppel aan BBC. ‘En natuurlijk hebben we ook zo onze crisissen gehad. Op een seizoen tijd was onze aardappeloogst eens helemaal naar de vaantjes doordat de konijnen alles opaten. Gelukkig rukte toen een konijnenziekte op, waardoor het aantal van zo’n 2.000 terugviel naar 100.’

Mensen hoeven volgens David ook niet bang zijn om afgesneden te worden van de buitenwereld. ’We hebben hier internet, elektriciteit,... Wij zijn echt verbonden met de wereld. Mijn vrouw sneed een keer het topje van vinger af. We belden de hulpdiensten en onmiddellijk was de ambulancehelikopter daar. Op 20 minuten tijd zat ze bij een dokter. Dat is sneller dan wanneer iemand op het vasteland de hulpdiensten belt!’

Strenge selectie

Om opvolgers te vinden voor het koppel maakte de Franse overheid een strenge selectie op basis van verschillende interviews met geïnteresseerden. Wie nu al wilde toehappen, komt net te laat, want de selectie voor 20 potentiële kandidaatkoppels en -buddy’s is net gemaakt. De uitverkorenen zullen bij de jaarwisseling hun intrek nemen in de boerderij op Quéménès. Hoe lang zij het zullen volhouden, is koffiedikkijken.