De nieuwe Abaaoud is niet dood
Tarik Jadaoun zou gevangengenomen zijn na de strijd in Mosoel. Foto: rr
Tarik Jadaoun, de doodgewaande jihadi van terreurgroep IS uit Verviers, leeft nog. Hij is in Irak in handen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De meest gevreesde jihadi van de Belgische IS-strijders die nog  in Syrië en Irak actief zijn.  De man die de rol van de doodgeschoten Abdel­hamid Abaaoud – die de aanslagen in Parijs plande –   had overgenomen als brein voor nieuwe, nog te plegen aanslagen in het westen. Zo werd Tarik Jadaoun (28) uit Verviers omschreven  in de binnen- en buitenlandse pers, toen begin augustus werd aangekondigd dat hij meer dan waarschijnlijk was omgekomen in de strijd. Volgens berichten die IS-sympathisanten toen verspreidden op de sociale media, en die  bevestigd werden door jihad-specialisten,  werd Jadaoun  gedood bij de gevechten rond de Iraakse stad Mosoel. 

Het nieuws dat hij om het leven was gekomen, werd in het begin met de nodige omzichtigheid benaderd.  Het zou niet de eerste keer zijn geweest dat IS-terroristen hun eigen dood in scène hadden gezet, om op die manier ongezien naar het Westen te kunnen reizen. Abdelhamid Abaaoud, het grote voorbeeld van Jadaoun, deed dat eerder ook al. Maar uiteindelijk bevestigden zoveel bronnen de dood van Jadaoun dat niemand er nog aan twijfelde.    

Ten onrechte, blijkt nu. De Standaard vernam van veiligheidsbronnen dat Jadaoun toch nog in leven is. Hij zou gevangengenomen zijn na de strijd in Mosoel.  Vandaar werd hij volgens onze bronnen in het grootste geheim overgebracht naar een gebied dat door het Iraakse regime wordt gecontroleerd. Daar zit hij nu gevangen. Jadaoun zou in zijn cel al uitgebreid ondervraagd zijn door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Of hij ook iets gezegd heeft, is onbekend. 

Zaventem en Maalbeek 

Tarik Jadaoun, alias Abu Hamza Al-Belgiki,  reisde in 2014 vanuit Verviers naar Syrië. Tot dan was hij vooral gekend als kleine crimineel. Jadaoun vertrok samen met zijn boezemvriend Red­wan Hajaoui uit België. Even later voegde ook een andere boezemvriend, de ex-militair Lotfi Aoumeur, zich bij hen. De drie waren in Syrië en Irak onafscheidelijk.  

Jadaoun, Hajaoui en Aoumeur waren heel actief op de sociale media. In februari 2015 postte IS een video waarin Hajaoui en Aoumeur bedreigingen uitten naar ons land. In de herfst van 2014 had Jadaoun dan weer via Skype een interview gegeven aan France 2. Daarin dreigde hij met aanslagen. ‘Jullie zullen nooit veilig zijn. (...) We weten hoe we de grenzen moeten oversteken en we zijn niet bang van de politie. Ik heb een plan in mijn hoofd’, zei hij. 

Na de aanslagen in Maalbeek en Zaventem was Jadaoun, samen met Aoumeur, op 25 maart te zien in het filmpje waarmee IS de aanslagen in ons land opeiste. Het was Aoumeur die het woord nam. In het fragment hieronder zien we Jadaoun rechts van hem staan.

In augustus 2016 zou Aoumeur dan een zelfmoord­aanslag gepleegd hebben in Irak, in opdracht van Jadaoun.

Jadaoun zou heel dicht hebben gestaan bij de terroristen die de aanslagen in Parijs en Brussel pleegden. Het was allicht ook niet toevallig dat de politie in januari 2015 net in zijn thuisstad Verviers twee kandidaat-terroristen doodschoot in het huis waar ze ondergedoken zaten. De twee uit Molenbeek afkomstige ­kandidaat-jihadi’s wachtten in Verviers tot ze van Abdelhamid Abaaoud groen licht kregen om toe te slaan. Maar die aanslag kon verijdeld worden. Allicht was het Jadaoun die hen op het idee heeft gebracht om in Verviers een safehouse te zoeken. 

Doodstraf

Tarik Jadaoun is de tweede Belgische IS-strijder van wie nu bekend is dat hij gevangenzit. Eerder raakte ook al bekend dat de Antwerpse ex-Sharia4Belgium-militant Bilal Al Marchochi krijgsgevangen is genomen en ergens in Syrië of Irak (DS 25 september) wordt vastgehouden. Of er ondertussen nog andere Belgische IS’ers gevangen zijn, is niet zeker, maar volgens onze bronnen is dat niet zo.  

Wat er met de krijgsgevangen IS’ers zal gebeuren, is een mysterie. België heeft geen uitleveringsverdragen met Syrië of Irak. Er is vooralsnog ook geen enkel signaal dat ons land een poging wil doen om de IS-strijders terug naar België te krijgen om hen hier te berechten. 

Gesteld dat het dat wel zou proberen, is het nog maar de vraag of de Iraakse autoriteiten op die vraag zullen ingaan. Voor hen zijn de IS-jihadi’s oorlogsmisdadigers die in Irak moeten terechtstaan. Daar riskeren ze de doodstraf.