EU wil lidstaten tot 10.000 euro per migrant geven
Syrische vluchtelingen wachten in Belgrado om Europa binnen te komen. Foto: Photo News

Het Europese Spreidingsplan voor vluchtelingen, dat dinsdag afliep, was geen daverend succes. Toch blijft de nood aan opvang voor mensen in nood enorm. Daarom heeft de Europese Commissie nieuwe voorstellen gelanceerd om meer legale migratie naar Europa mogelijk te maken.

Zo komen er bijkomende plaatsen in het Hervestigingsprogramma, dat uit 2015 dateert en waaraan de lidstaten vrijwillig deelnemen. Sindsdien zijn er al 22.500 vluchtelingen uit Libanon, Syrië, Turkije en Jordanië op veilige en wettelijke manier overgevlogen. Per persoon biedt de Commissie de lidstaten tot 10.000 euro.

De Commissie dringt nu aan op bijkomende plaatsen. Ook wil ze het programma uitbreiden naar Afrikaanse landen. De komende twee jaar wil de Europese Commissie dat de EU-landen minstens 50.000 vluchtelingen opnemen uit Afrika en het Midden-Oosten.

Afrikaanse landen die goed meewerken aan de bestrijding van illegale migratie zouden tevens kunnen deelnemen aan proefprojecten voor arbeidsmigratie. Europees Commissaris Avramopoulos voor Migratie zal samen met het bedrijfsleven onderzoeken waar die mensen best kunnen worden ingeschakeld.

Op die manier wil de Commissie niet enkel voorkomen dat de vluchtelingen hun leven moeten riskeren, maar wil ze ook de mensensmokkelaars de wind uit de zeilen halen. 'We moeten echte alternatieven voor de gevaarlijke reizen creëren', zei commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos op een persconferentie.

De Commissie wil de legale wegen naar Europa verbreden, maar verstrengt tegelijkertijd het terugkeerbeleid en geeft de grens- en kustwacht Frontex meer armslag.