Montasser AlDe’emeh ook in beroep veroordeeld
Foto: Bart Dewaele

Jihadexpert Montasser AlDe’emeh is samen met andere beklaagden in beroep veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor schriftvervalsing.

In eerste aanleg kreeg Montasser AlDe’emeh samen met advocaat Nabil R. en voormalig Mechels imam Khalid O. ook zes maanden cel met uitstel.

In een poging terreurverdachte Jawad O. voorwaardelijk vrij te krijgen, hadden ze valse attesten gemaakt. Die moesten aantonen dat de man een deradicaliseringtraject volgde bij het centrum De Weg Naar. Maar in werkelijkheid hadden Jawad O. en AlDe’emeh elkaar nooit ontmoet.

Montasser AlDe’emeh bleef altijd zijn onschuld uitschreeuwen. Hij houdt vol dat hij in opdracht van de Staatsveiligheid werkte. Mogelijk klopt dat, maar het gerecht aanvaardde die uitleg niet. Zijn werk geeft hem geen vrijgeleide om documenten te vervalsen. Hij zei ook dat zijn handtekening werd vervalst.

De veroordeling betekent een flinke deuk in zijn geloofwaardigheid. De spreidstand van wetenschapper en jongerenbegeleider maakt van hem een gecontesteerd figuur, omdat het nooit helemaal duidelijk is welk petje hij draagt.

In mei maakte AlDe’emeh bekend dat hij zijn centrum voor deradicalisering, De Weg Naar, zou stoppen. Hij benadrukte dat die beslissing niets te maken had met het gerechtelijk onderzoek. Hij hield ermee op na bedreigingen.