Meer dan tienduizend vastgoedmakelaars
Een van de bekendste vastgoedmakelaars is ex-voetballer Cisse Severeyns.

Van elke 1.140 Belgen is er één vastgoedmakelaar. ‘Veel meer moeten het er niet worden’.

Het aantal vastgoedmakelaars in België heeft de kaap van tienduizend overschreden. Deze maand waren het er 10.041, meldt het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). In vijf jaar tijd zijn is het aantal met 12 procent gestegen.

Die toename is niet direct gelinkt aan de ontwikkeling van de vastgoedmarkt, zegt BIV-voorzitter Stefaan Leliaert. ‘Het is een aantrekkelijk beroep en de drempel is niet zo hoog. Dat trekt veel jongeren aan. Het aantal studenten in de vastgoedopleidingen vermindert niet, integendeel’.

Leliaert noemt de aanhoudende stijging van het aantal vastgoedmakelaars ‘bizar’, omdat het beroep bijna nergens zo streng gereglementeerd is als in België. Er zijn welomschreven toegangsvereisten, elke makelaar moet zich registreren en krijgt een nummer, er is een verplichting tot bijscholing en een sanctiemechanisme. In de buurlanden is het beroep veel vrijer. Leliaert vindt de strenge aanpak in België niet slecht. ‘Er gaan uiteindelijk grote bedragen in de sector om, en het is belangrijk dat de consument goed beschermd wordt’.

Ondanks de grote populariteit van het beroep is er nog geen overaanbod. De meeste vastgoedmakelaars kunnen goed hun brood verdienen, soms door zich toe te leggen op niches als bedrijfsvastgoed of toeristisch vastgoed. Leliaert: ‘Maar de markt is natuurlijk niet onuitputtelijk. We moeten niet naar een situatie waarbij één op de vijfhonderd Belgen vastgoedmakelaar is. Dat lijkt me niet gezond. Het zal ook niet zo snel gebeuren, want dan zal de markt zichzelf reguleren’.