Streetstylefotografen zijn het beu: 'Onze foto’s zijn niet gratis'
Foto: afp
Op de modeweken drommen ze samen in de hoop een mooie foto te kunnen maken van de goedgeklede gasten op de modeshows. Maar de streetstylefotografen vinden het niet fair dat hun foto’s het hele internet rondgaan zonder dat zij of erkenning krijgen. Met de hashtag #NoFreePhotos willen ze hiertegen reageren.

Tijdens de modeweek van Milaan heeft een veertigtal streestylefotografen zich verenigd in een collectief dat zich The Photographers noemt. 'We willen dat mensen ons werk respecteren', zegt Nabile Quenum, een Franse fotograaf, aan de krant New York Times.

'Wij proberen ook gewoon onze boterham te verdienen en velen van ons hebben het moeilijk. Bij magazines zijn de regels duidelijk, maar online zijn ze nog vaag. Er is een soort afspraak dat je de fotograaf tagt die de foto gemaakt heeft. Maar is het is ook gemakkelijk om een screenshot te nemen en de foto te gebruiken voor een advertentie en er geld mee te verdienen. Maar wat krijgt de fotograaf dan?'

De fotografen vinden het niet fair dat hun werk gebruikt wordt door bloggers en influencers met een grote schare volgers op Instagram. Zij krijgen vaak kleren, al dan niet te leen, die ze geacht worden te dragen als ze de show van een merk bijwonen. De foto’s van streetstylefotografen dienen dikwijls als pasmunt voor het merk dat hen heeft uitgenodigd.

'Onze beelden worden constant gebruikt zonder toestemming, door merken en door influencers die ze gebruiken om hun contractuele verplichtingen tegenover merken na te komen', zegt fotograaf Adam Katz Sinding. 'Hun samenwerkingen resulteren soms in deals van duizenden dollars, maar de fotografen krijgen niets, en met een occasionele tag worden onze rekeningen niet betaald.'

De fotografen benadrukken dat ze niemand willen viseren, maar hebben collectief afgesproken enkel nog foto’s te posten met de hashtag #NoFreePhotos om aan te geven dat ze niet gebruikt mogen worden, en de bloggers in kwestie niet meer te taggen.

 

Milan Fashion Week SS18 - #NoFreePhotos Support from Thássia @thassianaves by @beforeeesunrise www.beforeeesunrise.com

Een bericht gedeeld door Yu Yang (@beforeeesunrise) op