Salah Abdeslam wil proces schietpartij Vorst bijwonen
Foto: Nieuwsblad

Salah Abdeslam wil het proces over de schietpartij in de Driesstraat bijwonen. Dat heeft hij vanuit zijn Franse cel laten weten.

Vorig maand verwees de Brusselse raadkamer Salah Abdeslam en Soufien Ayari door naar de correctionele rechtbank voor hun aandeel in de schietpartij van 2016 in Vorst. Beiden zullen er moeten terechtstaan voor moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit.

Abdeslam heeft nu te kennen gegeven dat hij het proces, waarvan de debatten in de week van 18 tot 22 december zullen worden gehouden, wil bijwonen. Daarvoor zal hij wel  moeten worden overgebracht naar België, want op 27 april 2016 werd hij overgeleverd aan Frankrijk. Daar moet hij terechtstaan voor zijn rol in de aanslagen van Parijs op 13 november 2015.

Veiligheidsrisico

Die overplaatsing zal opnieuw enorm veel veiligheidsmaatregelen met zich meebrengen. Het Belgische gevangeniswezen was eigenlijk ook blij met de uitlevering naar Frankrijk, want het verblijf van Abdeslam woog zwaar op de werking en zelfs op de andere gevangenen in het complex waar hij werd vastgehouden. Het gevangeniswezen vreesde onder meer dat hij medegevangenen zou doen radicaliseren.

Bovendien zal hij tegen december ook een nieuwe advocaat moeten hebben, want zijn vorige advocaat, meester Sven Mary, wil hem niet langer verdedigen. 

Wat gebeurde er in de Driesstraat?

Op 15 maart 2016 wilden leden van het Frans-Belgische onderzoeksteam, dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten hadden er niemand verwacht en werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

Bij de schietpartij kwam de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36) om het leven, maar twee anderen ontsnapten: Salah Abdeslam en Soufien Ayari. De politie pakte Abdeslam drie dagen later op, enkele kilometers verder in de Vierwindenstraat in Molenbeek.