Eindelijk geld voor uitbreiding Designmuseum Gent
Foto: Brecht Van Maele

De Vlaamse regering maakt 2,5 miljoen euro subsidies vrij voor de uitbreiding van het Designmuseum Gent met een nieuwe vleugel. Die zal onder meer onderdak bieden aan horeca, een museumshop én een lift.

Stad Gent had vorig jaar zelf al 4,3 miljoen euro vrijgemaakt voor de nieuwe vleugel, de Vlaamse regering verhoogt dat bedrag nog met subsidies uit het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI). De uitbreiding komt er op een stuk braakliggend terrein in de Drabstraat, waar in 2014 een enorme wc-rol werd neergepoot in afwachting van de nodige fondsen.

De nieuwe vleugel zal onder meer voorzien in multifunctionele ruimtes voor snel wisselende tentoonstellingen en presentaties van en voor jonge designers, de creatieve industrieën en de eigen collectie. Op het gelijkvloers komt er een horecazaak en een museumshop en verder is er ook plaats voorzien voor workshops, educatie én een lift, zodat het museum ook tegemoet komt aan integrale toegankelijkheid.

‘Ik ben ontzettend blij dat dankzij de steun van minister Gatz het dossier nu ook echt opgestart kan worden. Dankzij de nieuwe vleugel krijgt het museum een optie op de toekomst en krijgt het braakliggend stuk grond in hartje Gent eindelijk een invulling’, aldus Gents schepen van Cultuur Annelies Storms.

Er werd al een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door architectenbureau Oyo. De bouw begint waarschijnlijk eind volgend jaar.

Designmuseum Gent bestaat sinds 1903 en nam in 1922 zijn intrek in het 18de-eeuwse Hotel de Coninck in de Jan Breydelstraat, toen nog als Museum voor Toegepaste Kunsten. In 1992 werd op de plaats van het voormalige koetshuis een nieuwbouw neergeplant voor de permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen.