Meer dan 350 Chinezen zitten vast op luchthaven Luik
Foto: Photo News

Honderden Chinezen kunnen niet naar hun thuisland terugkeren omdat de vliegtuigmaatschappij waarbij ze een ticket boekten financiële problemen heeft.

Ongeveer 360 Chinezen die maandagvoormiddag huiswaarts hadden moeten keren vanop de luchthaven van Luik, hebben nog een extra nacht doorgebracht op Belgische bodem. Hun vlucht werd geannuleerd, hoogstwaarschijnlijk door de financiële problemen bij het Russische VIM Airlines, dat de vluchten uitvoert. Dat bevestigt Liège Airport, na een bericht van de Franstalige omroep RTBF.

De vlucht richting China had maandag om 11.00 uur moeten vertrekken. Het vertrekuur werd verschillende keren uitgesteld en uiteindelijk werd de vlucht geschrapt.

‘De annulering is niet de schuld van de touroperator of van de luchthaven, maar wel die van VIM Airlines, dat sinds april de verbindingen tussen Luik en China verzorgt’, zegt Christian Delcourt, de woordvoerder van Liège Airport. ‘Het vliegtuig is geblokkeerd en het zal waarschijnlijk niet onmiddellijk vertrekken, want blijkbaar zijn op andere luchthavens nog toestellen geblokkeerd.’

Opgedroogd en bevroren

VIM Airlines liet eerder zelf weten dat het met financiële problemen kampt. ‘Het werkkapitaal is opgedroogd, de financiering is bevroren en de dienstverlening op de luchthavens is opgeschort’, stelt de maatschappij in een Facebook-bericht.

Ongeveer de helft van de geblokkeerde reizigers kon de nacht doorbrengen op hotel, de anderen overnachtten op veldbedden in de terminal. Er wordt een oplossing gezocht om de reizigers in China te krijgen, bijvoorbeeld op vluchten vanuit andere luchthavens. Tot dan zitten de 360 Chinezen vast in ons land.