Nieuwe rector UGent prijst uitdagersduo Raeymackers - De Baets
Foto: fvv

Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe heeft in de jongste stemronde voor de rectorverkiezingen aan de UGent een ruime meerderheid behaald. Rik Van de Walle, de nieuwe rector van de universiteit reageert uiteraard tevreden.

Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe was sinds afgelopen vrijdag nog het enige duo in de race. Het duo haalde in de achtste stemronde met 60,25 procent van de stemmen al een duidelijke meerderheid. Om dan al tot respectievelijk rector en vicerector gekozen te worden, was echter een tweederdemeerderheid nodig.

Omdat uitdagers Karin Raeymaekers en Patrick De Baets vrijdag de handdoek in de ring gooiden, lag de weg voor Van de Walle en Van Herreweghe helemaal open. Bij de laatste stemronde, die maandag werd gehouden, was slechts gewone meerderheid nodig en dat haalde het duo met gemak.

71 procent van de stemmen

Uit de exacte resultaten blijkt dat Van de Walle samen met vicerector Mieke Van Herreweghe 71,74 pct van de stemmen haalde. Een tweederdemeerderheid, uitgerekend in de eerste stemronde waarbij dat niet langer een vereiste was. Onder professoren (74,88 pct), assistenten (72,26 pct) en administratief en technisch personeel (77,20 pct) kon het kandidatenduo rekenen op ruime overwinningsmarges. Onder de studenten behaalden ze een meerderheid van de stemmen (55,43 pct).

De verkiezingsstrijd aan de Universiteit Gent duurde erg lang omdat het kandidatenduo nooit de vereiste tweederdemeerderheid achter zich wist te scharen. 'Maar we hebben steeds 60 pct van de stemmen gehaald', zegt Van Herreweghe, die niet uitsluit dat het onlangs hervormde kiessysteem opnieuw wordt geëvalueerd. 'Maar dat zullen we op termijn bekijken, als de rust is weergekeerd.'

'Weinig te merken van imagoschade'

De Universiteit Gent begon in april aan de rectorverkiezingen, die uiteindelijk 10 stemrondes (waaronder één ongeldige) heeft geduurd. Maar Van de Walle nuanceert eventuele imagoschade. 'Er waren natuurlijk discussiepunten. Je kan dat imagoschade noemen, maar het toont ook dat de universiteit zich heeft getoond zoals die is. Wij durven te denken en tegen te spreken', klinkt het.

'Als je kijkt naar het aantal nieuwe studenten, valt er van imagoschade trouwens niet veel te merken', vindt Van de Walle. Volgens de laatste cijfers is het aantal nieuwe inschrijvingen aan de UGent dit jaar met meer dan 5 pct gestegen.

De net verkozen rector prijst ook uitdagersduo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. 'Zij hebben de uitslag van de achtste stemronde aanvaard en hebben opgeroepen om de rangen te sluiten. Dat moet geen evidente beslissing geweest zijn en het was cruciaal voor dit resultaat. Ze verdienen daar dubbel en dik respect voor', alsnog Van De Walle.