‘Minstens zes raadgevers van Trump gebruikten privémail voor werk’
Het magazine Politico berichtte zondag al dat Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump, zijn eigen e-mailadres had gebruikt om te communiceren met regeringsleden. Foto: EPA-EFE

Minstens zes raadgevers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben hun privaat e-mailadres gebruikt voor zaken die het Witte Huis aanbelangen. Dat schrijft de New York Times maandagavond.

Het magazine Politico berichtte zondag al dat Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump, zijn eigen e-mailadres had gebruikt om te communiceren met regeringsleden. Een advocaat van Kushner heeft ondertussen bevestigd dat de 36-jarige van januari tot augustus werk-e-mails heeft verstuurd met zijn persoonlijk account.

Naast Kushner zouden volgens de New York Times ook de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis, Steve Bannon, en de gewezen stafchef Reince Priebus ‘occasioneel’ hun privaat e-mailadres hebben gebruikt. Daarnaast worden ook de adviseurs Gary Cohn en Stephen Miller genoemd, net als Trumps dochter Ivanka.

Clinton

Medewerkers van de Amerikaanse regering moeten eigenlijk hun officieel account voor werk-e-mails gebruiken, zodat hun gesprekken beschikbaar zijn voor het publiek en toezichtsorganen. Het is echter niet illegaal om een privé-adres te gebruiken, zolang alle werkgerelateerde e-mails naar het officiële adres worden doorgestuurd.

De onthullingen zijn vooral vervelend omdat Trump tijdens de verkiezingscampagne zijn Democratische uitdager Hillary Clinton herhaaldelijk had aangewreven dat ze als minister van Buitenlandse Zaken een persoonlijk e-mailadres voor regeringsaangelegenheden had gebruikt.