‘Rich Meet Beautiful’-reclame niet welkom in Leuven
Themabeeld Foto: Getty Images

De Noorse datingsite ‘Rich Meet Beautiful’ start een promotiecampagne ‘Een studentenlening? Date een sugar daddy’. De reclame wordt echter niet toegelaten in Leuven.

De initiatiefnemers van de site willen studentes tussen de 18 en 26 jaar koppelen aan oudere, welgestelde zakenmannen. Maar dat is volgens de Leuvense schepenen Denise Vandevoort (Gelijke Kansen) en Bieke Verlinden (Studentenzaken) een geval van uitbuiting en misbruik van mensen die financiële moeilijkheden hebben.

Er werd reeds een klacht ingediend voor de campagne bij de Jury voor Ethische Praktijken, die volgende week dinsdag behandeld wordt. Volgens Sigurd Vedal, de ceo van het bedrijf, hebben zich al 300.000 personen in ons land lid gemaakt van de datingsite.

‘Seksistische visie’

‘Dit soort reclame voor machtsmisbruik heeft geen plaats in een egalitaire samenleving en al zeker niet in een progressieve studentenstad als Leuven. Het beeld en de hele opzet getuigt van een totaal achterhaalde en seksistische visie op mannen en vrouwen die wij ten stelligste volledig verwerpen’, aldus Denise Vandevoort (SP.A).

Bieke Verlinden (SP.A) benadrukt dat het hier gaat om de uitbuiting van de kwetsbare positie van jonge, minder bemiddelde mensen. ‘Onderwijs is een recht van ieder kind. Het is aan ons als samenleving, om ervoor te zorgen dat dit financieel haalbaar blijft voor iedereen, en niet aan zogenaamde “sugar daddy’s” die van de financiële noden van jonge mensen misbruik maken om hen te manipuleren’, aldus Verlinden.

Het Leuvense stadsbestuur bekijkt ‘hoe het met dit soort van reclame en rekruteringstechnieken kan komaf maken’. Beide schepenen raden aan klachten over dergelijke ongepaste reclames te melden bij het meldpunt discriminatie van de stad Leuven en bij financiële problemen ondersteuning te zoeken bij de sociale dienst van de universiteit.

Ook in Franstalig België is de verontwaardiging over de promotiecampagne van de Noorse datingsite. Zowel de koepel van Franstalige studenten ‘Union des étudiants de la Communauté française’ (Unecof) als de ministers van Mensenrechten en Hoger Onderwijs, Isabelle Simonis en Jean-Claude Marcourt, kondigden maandag aan klacht in te dienen tegen de promotiecampagne ‘Een studentenlening? Date een sugar daddy’.