Witte Huis: 'Oorlog verklaard aan Noord-Korea? Absurd!'
Foto: AP

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de Verenigde Staten de oorlog aan zijn land hebben verklaard. Volgens hem mag Noord-Korea Amerikaanse bommenwerpers neerhalen. Het Witte Huis doet het verwijt af als 'absurd'.

‘De wereld moet onthouden dat de VS als eerste ons land de oorlog heeft verklaard’, zei Ri Yong-ho in New York. ‘Aangezien de VS de oorlog heeft verklaard, hebben we het recht om tegenmaatregelen te nemen, zoals het neerschieten van Amerikaanse bommenwerpers, zelfs wanneer ze niet in ons luchtruim vliegen.’

Het Pentagon is niet van plan alle provocaties van Noord-Korea te slikken. 'Als Noord-Korea niet stopt met te provoceren, zullen we de president opties aanbieden hoe hij Noord-Korea moet behandelen', zei Pentagon-woordvoerder Robert Manning in de Amerikaanse hoofdstad. Welke mogelijkheden Trump zullen voorgelegd worden, zei hij niet. De Amerikaanse langeafstandsbommenwerpers vlogen in het internationaal luchtruim en hadden daartoe alle recht, zei Manning. Wij zullen verder gebruikmaken van dat recht en wel 'over de hele wereld'.

'Er mag geen nieuwe oorlog komen'

Het conflict kan enkel politiek opgelost worden, liet VN-secretaris-generaal António Guterres via zijn woordvoerder weten. 'Als de spanningen en retoriek toenemen, dan stijgt ook het risico op misverstanden.'

De VS zouden niet moeten ingaan op eventuele 'provocaties' van Noord-Korea, zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-Wha. 'Het is niet onwaarschijnlijk dat Noord-Korea nieuwe provocaties zal uiten', zei hij maandag in Washington. 'Daarom is het voor zowel Zuid-Korea als de VS noodzakelijk om een verdere escalatie te vermijden omdat toevallige militaire confrontaties snel tot erger kunnen leiden', zei Kang. 'Er mag geen nieuwe oorlog komen.'

Woordenoorlog

Beide landen zijn al een tijdje verwikkeld in een escalerende woordenoorlog.

Voor de Algemene Vergadering van de VN noemde Ri de Amerikaanse president een megalomaan, een leugenaar en een gek. Trump noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daar eerder ‘raketman op een zelfmoordmissie’.

Behalve de verbale escalatie, voerden Amerikaanse vliegtuigen ook een verkenningsmissie uit vlak bij Noord-Koreaans grondgebied.

Experten benadrukken dat de kans op een echte oorlog niet groot is, maar dat verbaal opbod tot misverstanden en impulsieve reacties kan leiden.