Het voormalige Amerikaanse congreslid Anthony Weiner is veroordeeld tot 21 maanden cel voor sexting met een 15-jarig meisje. Het schandaal speelde een rol in de presidentsverkiezingen.

De 53-jarige Weiner barstte in tranen uit toen de rechter de straf uitsprak. In mei had hij toegegeven dat hij seksueel expliciete berichten had gestuurd naar een minderjarig meisje. Hij pleitte schuldig en zou niet in beroep gaan tegen een straf van 27 maanden of minder.

De advocaten van de politicus hadden gevraagd dat hij voorwaardelijk zou veroordeeld worden. Volgens hen was hun cliënt ziek en heeft hij in plaats van een gevangenisstraf therapie nodig.

Weiner had niet de gewoonte om tieners op het internet aan te spreken, stelden de advocaten. En in dit geval sprak het slachtoffer hem eerst aan voor ‘persoonlijke verrijking’ en ‘om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden’.

De straf ligt in de lijn van de twee jaar cel die de procureur had gevorderd. Voor het parket was dit proces niet gewoon een sexting-zaak. De procureur zette de obscene taal die Weiner gebruikte uiteen. Zo vroeg hij de tiener om haar naakte lichaam te tonen en zichzelf aan te raken.

Presidentsverkiezingen

Het onderzoek naar Weiners berichten met een 15-jarig meisje had een impact op de presidentsverkiezingen. De autoriteiten vonden op zijn laptop e-mails van zijn vrouw Huma Abedin, een topmedewerkster van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Daarop liet de toenmalige FBI-directeur weten dat het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton zou heropend worden. De beslissing van Comey sloeg in als een bom in de eindspurt naar de verkiezingsdag. In de peilingen slonk de voorsprong van Clinton op Donald Trump onmiddellijk.

Het was niet de eerste keer dat Anthony Weiner in opspraak kwam voor sexting. De compromitterende foto’s van zichzelf die hij klunzig via sociale media in omloop had gebracht, kraakten de carrière van iemand die beschouwd werd als een politiek toptalent. In 2011 kostte hem dat zijn Congreszetel en in 2013 zijn burgemeesterkandidatuur van New York.

Na het laatste schandaal heeft zijn vrouw de scheiding aangevraagd.