Belgian Open viert terugkeer op het hoogste niveau: “Golf is in geen tijden zo populair geweest”
Foto: Photo News

België heeft vanaf 2018 opnieuw zijn plaats op de kalender van de European Tour golf. Dat werd maandag bevestigd op een persconferentie op de Rinkven Golfclub in Schilde. De Belgian Open zal doorgaan van 17 tot 20 mei 2018, op Rinkven, en zal georganiseerd worden door Thomas Pieters Productions, de commerciële structuur achter de Belgische nummer één.

“Het idee lag al lang op tafel, zo’n drie jaar geleden”, bevestigt Lieselotte Pieters, de zus van Thomas Pieters, en deel van de organisatie van de nieuwe Belgian Open. “Dankzij het feit dat golf opnieuw een olympische sport werd en dankzij de Ryder Cup-prestaties van Thomas en Nicolas Colsaerts is golf een hype geworden in België. We hebben, met ook Thomas Detry erbij, drie Belgische toppers. De vernieuwde media-aandacht heeft zeker een rol gespeeld. Golf is in geen tijden zo populair geweest. Dit was dan ook hét moment voor een nieuwe Belgian Open.”

Belgian Open viert terugkeer op het hoogste niveau: “Golf is in geen tijden zo populair geweest”
Foto: Photo News

“De drie Belgische toppers zullen alle drie meespelen in Rinkven”, vervolgt Lieselotte Pieters. “Thomas Pieters wordt de ambassadeur van het toernooi en naast de Belgen verwachten we ook een sterk buitenlands deelnemersveld. De connecties van onze spelers zullen daar zeker een rol in spelen. Qua spelformule willen ons differentiëren van de andere manches op de European Tour. Na twee rondes strokeplay volgt in het weekend een 1-op-1-wedstrijd over negen holes met 64 spelers. Door de interactieve formule hopen we extra publiek aan te trekken. We mikken op minstens 20.000 toeschouwers. De organisatie zal minstens drie jaar doorgaan. Het is de bedoeling voor de ‘long run’ te gaan. Over het budget kan ik geen uitspraak doen, maar het is duidelijk dat dit een zeer groot event wordt. We zitten in de ‘categorie’ van de Jumping van Mechelen en de Memorial Van Damme.”

Keith Waters, de Chief Operation Officer van de European Tour, is eveneens enthousiast. “België is lang afwezig geweest. En ik ben blij dat ze terug zijn. De familie Pieters heeft al veel werk gestoken in de organisatie. Ook wat betreft de spelformule ben ik tevreden. We willen op de European Tour enkele nieuwe speelformules hun intrede laten doen. Er zullen punten te verdienen zijn voor de Ryder Cup. Hopelijk kunnen de Belgische sterren schitteren in eigen land.”

De laatste organisatie van de Belgian Open (toen op La Zoute in Knokke) dateerde van 2000.

Thomas Pieters: “Kan niet wachten tot het zover is”

Thomas Pieters is als Antwerpenaar erg blij met de organisatie van de nieuwe Belgian Open in de Rinkven Golfclub in Schilde. “Hier train ik, hier heb ik de golfsport leren kennen. Het is leuk om dat aan mijn buitenlandse collega’s te laten zien.”

“Vandaag is een belangrijke dag. Voor mij en mijn familie. Sinds Nicolas Colsaerts in 2012 Ryder Cup heeft gespeeld, zit golf in de lift in België. Hoog tijd voor een nieuwe Belgian Open. We zijn heel fier dat we dat met de familie kunnen aankondigen. Ik kijk er heel hard naar uit. Rinkven heeft altijd in mijn hart gezeten. Er waren andere kandidaten in België, maar ook qua faciliteiten was Rinkven het beste. Bovendien kan ik de andere golfspelers op die manier laten kennismaken met mijn fantastische thuisstad Antwerpen (lacht).”

Pieters zal als ambassadeur van het toernooi het gezicht van de nieuwe Belgian Open zijn. Maar dat deerde de geboren Antwerpenaar niet. “Ik ga daar zeker nu nog niet over piekeren. Het wordt een heel leuk toernooi en ik kan niet wachten tot we in mei 2018 zijn.”

Ook Thomas Detry en Nicolas Colsaerts (in een videofragment) lieten weten erg enthousiast te zijn over de nieuwe organisatie van de Belgian Open. “Hier wacht ik al achttien jaar op”, liet Colsaerts optekenen. De laatste organisatie van de Belgian Open dateert immers al van 2000. “Hopelijk wacht het toernooi een fantastische toekomst.”