Ondanks een ontruimingsbevel hebben de sans-papiers die in het voormalige Hotel Astrid in Brussel verblijven de plek nog niet verlaten. Er zou niet genoeg politie geweest zijn om het pand te ontruimen.

Dat de krakers van het collectief La Voix des Sans-Papiers niet willen vertrekken, maakten ze afgelopen donderdag al duidelijk. Volgens hen is niet de rechtbank van eerste aanleg bevoegd, maar wel de vrederechter.

Sinds 13 september verblijven ongeveer tachtig sans-papiers in het voormalige hotel. De groep verbleef sinds juli in een voormalige rusthuis in Etterbeek en mocht er van de gemeente tot 15 september blijven. Omdat Hotel Astrid al een paar jaar leeg stond, besloot de groep er zijn intrek te nemen.

Eigenaar NV Shoprent trok naar de rechtbank van eerste aanleg en kreeg daar gelijk. De krakers kregen vijf dagen om op te krassen.

Vandaag moesten ze het pand normaal gezien verlaten, maar tot een gedwongen ontruiming kwam het niet. ‘De deurwaarder had een vonnis met kracht van executie, maar hij kon dat niet uitvoeren, omdat er onvoldoende politie aanwezig was’, klinkt het bij de toekomstige uitbater Borealis Hotel Group.

Er volgt nu verder overleg tussen de deurwaarder, Borealis Hotel Group en de politie.