Macron feliciteert Merkel
Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondagavond de Duitse bondskanselier Angela Merkel gefeliciteerd voor de overwinning van de CDU/CSU bij de Duitse parlementsverkiezingen.

'We zetten vastberaden onze samenwerking verder die essentieel is voor Europa en onze landen', luidt het voorts op Twitter.

 

 


Premier Charles Michel heeft Angela Merkel maandagochtend persoonlijk gefeliciteerd. De premier wenst Merkel 'een snelle coalitievorming' toe 'in het belang van alle Duitsers', aldus de woordvoerder van de eerste minister.

Merkel kan ook al rekenen op de gelukwensen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij noemde de Duitse bondskanselier op Twitter 'een ware vriend van Israël'.

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte reageerde al op de microblogwebsite. 'Zojuist heb ik Angela Merkel van harte gefeliciteerd met overwinning Duitse verkiezingen. Ik zie uit naar voortzetting goede samenwerking.'

 

 

Daarnaast wijzen veel regeringsleiders erop dat Merkels herverkiezing 'goed is voor Europa', zoals de Noorse premier Erna Solberg het verwoordde.

Zo zegt ook de Spaanse premier Mariano Rajoy blij te zijn met de overwinning die 'een sterk Duitsland in een beter Europa' vertegenwoordigt, terwijl de Deense premier Lars Løkke Rasmussen erop hamert dat 'we stabiliteit nodig hebben in Europa' en dat het succes van Merkel 'ook goed is voor Denemarken'.

 

 

De Zweedse regeringsleider Stefan Löfven is 'verheugd onze nauwe samenwerking verder te zetten' en zegt dat 'we moeten samenwerken voor een sterk en democratisch Europa'.

De Italiaanse buitenlandminister Angelino Alfano is opgelucht dat 'gezond verstand zegeviert' en dat de Duitsers niet 'voor de populisten' hebben gekozen.