Sanne Cant heeft haar eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen op zak. De wereldkampioene klopte in Waterloo de verzamelde concurrentie na een bijzonder sterke wedstrijd. Nadat Ellen Van Loy de eerste twee rondes aan de leiding had gereden, ging Sanne Cant er even over halfweg alleen vandoor. Niemand zag haar nog terug.

Volg hier LIVE de wereldbekercross bij de mannen!

“Eindelijk”, sprak een dolblije Cant. “De kop is eraf. Voor de eerste keer dit seizoen had ik in de wedstrijd het gevoel dat ik al een paar weken op training heb: het zat echt goed.”

Cant kende nochtans een moeilijke start. “Daar vreesde ik even dat ik mezelf zou opblazen door weer naar voren te komen, maar ik kon redelijk vlot opschuiven op de lastige stukken. Ik was zelf een beetje verrast dat ik plots alleen weg was. Maar op een bepaald stuk parcours hadden de anderen het lastig en kon ik wel rijden. Daar kon ik een gat slaan, waarna ik mijn tempo kon vasthouden en altijd maar verder uitliep. Dit doet dubbel deugd. In het verleden lagen die Amerikaanse crossen mij nooit. Derde was mijn beste plaats tot dusver in Amerika.”

Cant had de grote hitte bestreden door aan de kant van het parcours her en der mensen te zetten die tijdens de wedstrijd water over haar heen goten. “Een paar supporters, mijn moeder, Christoph Roodhooft, Sven Vanthourenhout, iedereen bedankt daarvoor”, glunderde ze. “Dat was echt wel nodig. Al had ik nu minder last van de hitte dan vrijdag bij mijn eerste cross hier. Misschien wel net omdat ik hier al gereden had. Plus: er stond iets meer wind. Dat hielp ook.”

Extra bonus: Cant krijgt voor haar overwinning een premie van liefst 5.000 euro. Een cadeau van Trek dat het prijzengeld bij de mannen en de vrouwen gelijkstelde voor deze cross. Voor Cant is dat meer dan 25 keer meer dan wat de andere winnaars bij de vrouwen in de Wereldbeker krijgen. “Altijd mooi”, zegt ze. “Al zal ik er niet veel meer dan een deel van mijn reiskosten mee kunnen recupereren. Alleen al de tickets naar de VS kostten mij 3.500 euro.”