Te lage opkomst voor referendum fusie Zingem
Foto: lvh

In het Oost-Vlaamse Zingem zijn er zondag te weinig mensen komen opdagen voor het referendum over de fusieplannen met buurgemeente Kruishoutem. Daardoor worden de stemmen niet geteld. Het resultaat was ook niet bindend, waardoor de gemeenten vanaf 2019 zullen samengaan.

‘Ben je voor een fusie met de gemeente Kruishoutem vanaf 1 januari 2019? Ja of Nee?’ Dat was de vraag waar de inwoners van Zingem zich zondagvoormiddag konden over uitspreken.

Oppositiepartij Open VLD had de volksraadpleging afgedwongen omdat de gemeente haar inwoners te weinig zou betrekken in de fusieplannen, maar volgens de besturende fractie SAMEN (CD&V en SP.A) was het referendum overbodig. De meerderheid had de voorstanders dan ook opgeroepen om thuis te blijven.

De opkomst bleek echter te beperkt. De stemmen werden pas geteld als er minimaal 20 procent van de inwoners of 1.510 inwoners hun stem hadden uitgebracht. Er kwamen 1.247 inwoners hun stem uitbrengen, maar die stembrieven zullen vernietigd worden.

‘Ik zou ze graag tellen, maar we mogen ze van de wet niet tellen. We zijn heel tevreden met het resultaat en met het vertrouwen van de burger’, zegt burgemeester Kathleen Hutsebaut (CD&V).