Dreigementen tussen Noord-Korea en VS naar kookpunt: 'bezoek raketten onvermijdelijk'
In Pyongyang vond dit weekend een grote anti-Amerikaanse betoging plaats Foto: AP
De vijandigheden tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn in de loop van de voorbije nacht weer stevig opgelopen. De Koreaanse minister voor Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho had tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de VS gewaarschuwd dat de uitspraken van president Donald Trump 'een bezoek van onze raketten aan heel de VS nog onvermijdelijker' maken. Trump deed er meteen daarna nog een schep bovenop.

De bedreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump om Noord-Korea 'volledig te vernietigen', 'maken een bezoek van onze raketten aan heel de VS nog onvermijdelijker'. Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho zaterdag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij noemde Trump een 'megalomaan' en een 'meesterleugenaar'.

Noord-Korea zal 'meedogenloze preventieve acties ondernemen' indien de VS enig teken geven dat ze Pyongyang willen 'onthoofden', zei hij nog. Pyongyang heeft geen erkenning nodig van de internationale gemeenschap voor zijn nucleaire capaciteiten, en zolang de internationale gerechtigheid niet geschiedt, 'is de nucleaire hamer van de gerechtigheid' de enige optie.

Ri verzekerde nog dat er geen bedreiging zou zijn tegen de landen die niet deelnemen aan de Amerikaanse acties tegen Noord-Korea. Hij stelde dan ook dat er geen reden is voor de VS om Zuid-Korea en Japan, waarnaar hij verwees als 'knechten', bij de situatie te betrekken.

De minister verklaarde ook nog dat Trump, naar wie hij verwees als 'President Evil', en zijn toegang tot de nucleaire codes, 'de zwaarste bedreiging is voor de internationale vrede'. Hij noemde Trump ook een 'megalomaan', een 'gestoorde persoon', een 'meesterleugenaar' en een 'gangster.

'Niet lang meer'

De reactie van Trump liet niet op zich wachten.  Als ze zo blijven voortdoen, 'dan zullen ze hier niet lang meer zijn', liet Trump verstaan. 'Ik heb net de buitenlandminister van Noord-Korea gehoord bij de VN. Als hij de gedachten van 'Little Rocket Man' blijft verkondigen, dan zullen ze hier niet lang meer zijn', postte de Amerikaanse president op de microblogsite.

Bommenwerpers

De uitspraken volgen op een nieuwe provocatie van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hebben namelijk bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen boven de internationale wateren aan de oostkust van Noord-Korea laten vliegen, om ‘aan te tonen welke oplossing de VS hebben’ voor de provocaties van Pyongyang. Dat heeft het Pentagon gemeld.

Volgens het US Pacific Command was het geleden van de jaren negentig dat een Amerikaans gevechtsvliegtuig nog zo ver noordelijk van de gedemilitariseerde zone, die Noord- en Zuid-Korea scheidt, had gevlogen. ‘We benadrukken hoe ernstig we het roekeloze gedrag van Noord-Korea nemen’, klinkt het.

Volledige scala

De B-1B Lancer-bommenwerpers werden door F-15C Eagle-gevechtsvliegtuigen geëscorteerd vanop de legerbasis in Guam, het eiland dat Noord-Korea nog bedreigde met raketaanvallen. De vlucht was ‘een duidelijke boodschap’ over de militaire opties van de VS ‘om elke bedreiging te verslaan’, aldus het Pacific Command.

‘Het Noord-Koreaanse wapenprogramma is een ernstige bedreiging voor de Aziatisch-Pacifische regio en de volledige internationale gemeenschap. We zijn voorbereid om het volledige scala van militaire mogelijkheden te gebruiken om de VS en onze bondgenoten te verdedigen’, klinkt het nog in het persbericht.

Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse president Trump Noord-Korea ook voor een ‘totale vernietiging’ indien het land niet in de pas begint te lopen, tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.