Honderden Nederlandse vrouwen urineren in openbaar mannentoilet als protest
Foto: ANP

In verschillende Nederlandse steden probeerden zaterdag honderden vrouwen te plassen in een urinoir. De actiegroep Zeikwijven wil dat er meer gratis openbare toiletten voor dames komen.

Nederland stond vorige week heel even op z’n kop. Een Nederlandse vrouw die haar boete voor wildplassen aanvocht bij de rechter, is toch veroordeeld. Volgens de rechter had ze ‘bij hoge nood desnoods naar een urinoir voor mannen moeten gaan’.

Maar urineren in een openbaar mannentoilet? Dat wilde de Amsterdamse Cathelijne Hornstra wel eens zien. Ze startte een Facebookgroep met als doel: vrouwen aansporen om zaterdag een foto te verspreiden terwijl ze een poging deden om te urineren in openbaar mannentoilet. Die foto moest op sociale media gedeeld worden met de hashtag zeikwijf of actiezeikwijf.

Aanvankelijk zou de actie alleen in Amsterdam plaatsvinden, maar door de grote interesse (er waren zo’n 9.000 geïnteresseerden op de pagina) vonden ook in onder meer Haarlem en Rotterdam demonstraties plaats met enkele honderden mensen – vooral vrouwen.

De foto’s van de actie om meer gratis plasgelegenheden voor vrouwen zullen uiteindelijk naar de verantwoordelijke minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PVDA) gezonden worden.

Wat is de aanleiding?

In mei 2015 moest Geerte Piening na een avondje stappen in Amsterdam hoognodig naar de wc. Jammer genoeg waren volgens haar alle sanitaire voorzieningen in de omgeving van het Leidseplein op dat moment gesloten. Ze besloot dan maar haar blaas te legen op de stoep van een zijstraat.

Maar daar werd ze op betrapt, en het leverde haar een boete van 140 euro op. Dat vond Piening oneerlijk, en dus trok ze naar de rechter. In haar pleidooi klonk het immers dat er veel meer openbare toiletten voor mannen in de stad zijn dan voor vrouwen (35 versus 3).