Siciliaanse stad verbiedt kelners om nog klanten te ronselen op straat
Foto: Getty Images

In het Siciliaanse Taormina mogen kelners niet langer postvatten op het voetpad om klanten te overtuigen. Die beslissing komt er na een grote ruzie tussen het personeel van twee restaurants afgelopen zomer.

In het historische centrum van Taormina, een toeristische trekpleister aan de oostkust van Sicilië waar vorig jaar de G7-top plaatsvond, barst het van de restaurantjes. Net zoals op zoveel andere zuidelijke vakantiebestemmingen gebeurt het dan ook vaak dat kelners toeristen al op straat aanspreken om hen binnen te lokken.

Maar dat heeft burgemeester Eligio Giardina nu verboden, zo meldt het Italiaans persagentschap Ansa. De maatregel komt er nadat in augustus een groot straatgevecht was uitgebroken tussen het personeel van twee rivaliserende restaurants, dat werd opgepikt door een beveiligingscamera. De restaurants moesten verplicht enkele dagen sluiten, maar het stadsbestuur wil meer onenigheid voorkomen.

Restauranteigenaars moeten voortaan de buitenruimte die ze mogen gebruiken als terras duidelijk aangeven en hun personeel mag die niet verlaten om met mogelijke klanten te communiceren. Overtredingen kunnen bestraft worden met boetes tot 500 euro, en de autoriteiten kunnen een sluiting tot vijf dagen opleggen.