Waarom een citroen tegen 17 euro een verkoopsucces wordt, luiers te droog aanvoelen en de oude Belgische ziekte weer toeslaat
Foto: getty images/istockphoto
Voor het academiejaar zich op gang trekt, brachten we snel nog veel nieuws over kleuters. En ik heb het niet over de politieke relletjes van de week. Dit zijn tien van de interessantste artikelen.

1.

Dat we gezonder moeten eten en drinken opent prachtige mogelijkheden om noden te lenigen waarvan de consument zich niet bewust was dat hij ze had. De Waalse waterproducent Spadel opent een nieuwe productielijn in de fabriek in Spa. Het product Spa Touch Of is een groot succes. Het is gearomatiseerd water, of water met een smaakje. Bijvoorbeeld een druppel citroen. Economiejournalisten Pascal Dendooven en Dries De Smet zetten zich in dS Avond aan het rekenen.

2.

Gieren komen zelden alleen. Wie zich gedupeerd voelt door Ryanair, en daar is veel kans toe nu de luchtvaartmaatschappij 270 vluchten schrapt, dreigt in handen te vallen van andere geldwolven. Een hele sector van beroepsclaimers probeert te verdienen aan de lompheid van Ryanair. U heeft nochtans meer macht dan u denkt.

3.

Het gebeurt ver van de spotlights van het politieke theater, maar de fusie van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg met andere instellingen is een van de ingrijpendste beslissingen voor het debat over onze gezondheidszorg. Minister Maggie De Block laat het kerngezonde en alom gerespecteerde Kenniscentrum infecteren met de oude Belgische ziekte: politieke beïnvloeding. Kwalijk is vooral de minister van Landbouw een vinger in de pap krijgt. Wie trekt voortaan aan de touwtjes bij belangrijke adviezen?

4.

Het is met lange tanden dat de meerderheidspartijen staatssecretaris Theo Francken steunen in zijn samenwerking met een identificatieteam uit Soedan. Enkele maanden geleden vond Francken het ook nog een brug te ver om met het Soedanese regime samen te werken. Nu ging hij lachend op de foto met de Soedanese ambassadeur. Dit artikel zoekt uit wat daar link aan is.

5.

Acht op de tien 2,5-jarigen zijn nog niet zindelijk als ze naar de kleuterschool gaan. Een halve eeuw geleden was 90 procent op die leeftijd zindelijk. Ligt het aan de luiers of aan de ouders? Kleuterjuffen vinden niet dat zindelijkheidstraining hun taak is. Nochtans wijst onderzoek uit dat in die zorg veel onbenutte extra kansen liggen om de kinderen te laten leren.

6.

Zondag kiest Duitsland opnieuw voor Angela Merkel. Wat is het politieke instinct van de vrouw die al twaalf jaar boven de concurrentie uittorent en desondanks een raadsel blijft? Die zoektocht brengt Ruud Goossens naar Parijs, Berlijn en het lawaaierige Torgau.

7.

Het nieuws dat schrijfster Elena Ferrante eigenlijk de schrijver Domenico Starnone is, bewijst alweer dat de verbeelding tot alles in staat is. Ja, dat ook een man zich zo overtuigend kan inleven in een vrouw dat vrouwen zichzelf beter begrijpen door zijn fictie te lezen. Starnone hoeft daarvoor trouwens niet in zijn alter ego te kruipen. Ook in zijn recente, eigen roman duikt hij diep in de vrouwelijke psyche.

8.

Millennials haten de deurbel, merkt techjournalist Dominique Deckmyn wanneer hij diep in de nacht een sms'je krijgt van een volslagen onbekende. Wie aanbelt, is per definitie iemand die je gsm-nummer niet heeft en dus een wildvreemde. Heerlijk stukje.

9.

Het zondagse bezoek aan haar moeder was weer geen succes. Columniste Nele Van den Broeck is intussen een grote meid, is gelouterd teruggekeerd uit Zweden, en ze verhuist opnieuw naar Londen. De smalltalk met haar moeder doet haar zuchten. Zij heeft alles onder controle. Welja, tot er iets gebeurt.

10.

Leen Decin (42) verwierf als astronome wereldfaam met haar ontdekking van windvlagen op exoplaneten. Ze gelooft ook in God, en ze komt daar openlijk voor uit. Een bijzonder gesprek met Hilde Van den Eynde, correspondente 'Waar is god?'.