Trump dreigt opnieuw: ‘Kim Jong-un is duidelijk een gek’
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de beledigingen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het opbod tussen beide kernmachten gaat voort.

Sinds Trumps toespraak voor de VN, waarin hij dreigde met de vernietiging van Noord-Korea, lopen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea verder op.

Kim Jong-un noemde Trump in een reactie op die speech een ‘geesteszieke, oude Amerikaanse demente man’ die ervan op aan kan dat hij zijn dreigementen ‘duur zal betalen’.

Dat liet Trump niet passeren. Op Twitter noemt hij de Noord-Koreaanse leider een gek die er niet voor terugdeinst om zijn volk uit te hongeren en te vermoorden. 'Hij zal zoals nooit tevoren getest worden.'

Terughoudendheid

Intussen hebben ook Moskou en China gereageerd. 'Moskou is nog steeds overtuigd van het ontbreken van een alternatief voor een politieke en diplomatieke regeling van de Noord-Koreaanse kwestie. Er is geen andere oplossing mogelijk', zei  woordvoerder Peskov. 'Alle andere manieren om deze kwestie aan te pakken kunnen ongewenste en zelfs catastrofale gevolgen hebben'.

Het Kremlin is ook 'bezorgd' omtrent de 'eerder ruwe verklaringen vol dreigementen. 'Moskou roept alle betrokken partijen op terughoudendheid aan de dag te leggen om verdere escalatie te vermijden', aldus de presidentiële woordvoerder.

Peking van zijn kant heeft ook om stopzetting van de 'provocaties' tussen Amerikanen en Noord-Koreanen gevraagd. Na de jongste verklaringen van de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft woordvoerder Lu Kang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat de situatie op het Koreaanse schiereiland 'momenteel gevoelig en complex' is.

'Alle partijen moeten terughoudendheid betonen in plaats van te provoceren', zei Lu. Provocaties 'kunnen het probleem niet oplossen en tot vrede en stabiliteit leiden als zij heen en weer gaan'.