De bookmakers bereiden zich traditioneel voor op de Nobelprijs voor de literatuur 2017. Wie volgt begin oktober liedjeszanger Bob Dylan op?

Op verschillende sites kun je inzetten op de kandidaten. De lijst van de gemiddelde scores op Nicer Odds oogt voorlopig erg klassiek met Ngugi Wa Thiong’o uit Kenia op kop, gevolgd door usual suspect de Japanner Haruki Murakami. Opvallend zijn de hoge cijfers voor Margaret Atwood en Amos Oz, die Adonis en Claudio Magris voorafgaan.

Maken ook een (water)kans volgens de gokkers: Game of thrones-bedenker George R.R. ­Martin, rapper Kanye West en president Donald Trump. Zij bengelen onder aan de lange lijst. Dat Margaret ­Atwood zo hoog staat, is misschien ook te danken aan Trump: haar dystopische roman over totalitarisme, Het verhaal van de dienstmaagd van 1985, kwam door zijn verkiezing weer internationaal onder de aandacht. Dat er dit jaar een tv-bewerking was, helpt allicht ook.

De Vlaamse dichter Leonard ­Nolens en de Nederlandse éminence grise Cees Nooteboom zijn voorlopig de enige Nederlandstaligen die genoteerd staan.