Meisje dat Mexicaanse aardbeving ‘overleefde’, bestaat niet
Soldaten en vrijwilligers aan het werk om toegang te krijgen tot de school. Foto: EPA-EFE

Media van over de hele wereld berichtten gisteren over de reddingsacties die overlevende Frida Sofía (12) vanonder het puin van haar Mexicaanse school moesten halen na de aardbeving daar. De Mexicaanse veiligheidstroepen maakten nu echter bekend dat er helemaal geen meisje onder het puin ligt.

Heel Mexico volgde het nieuws over Frida Sofía de voorbije dagen op de voet. Het meisje zou de aardbeving die haar school vernielde op miraculeuze wijze overleefd hebben, maar zat vast onder het puin.

Officiers van de Mexicaanse marine, die de reddingsactie leidde, verklaarden aan de Mexicaanse media dat was gezien hoe het meisje haar vingers had bewogen onder het puin, hoe ze zich had beschermd door onder een granieten tafel te kruipen en hoe ze in contact stond met schoolvriendjes. Een andere marineofficier stelde zelfs dat de reddingswerkers met het meisje in contact stonden.

Barsten in verhaal

Soldaten onderzochten het puin van de school met warmtesensoren en ander materiaal op tekens van leven. Ze verklaarden ook dat Frida gevonden was, en reddingswerkers zouden haar zelfs melk hebben gegeven met plastic buisjes.

Later begonnen echter barsten te ontstaan in het verhaal: er kwamen geen bezorgde familieleden van Frida naar de school en geen van de overlevende scholieren kende de naam van het meisje.

Uiteindelijk kwam de assistent-secretaris van de marine, Enrique Sarmiento, met de boodschap dat alle kinderen van de school terecht waren. ‘We willen benadrukken dat we niets weten van een bericht over de naam van een meisje. We geloven het niet. We zijn zelfs zeker dat het bericht niet klopt.’

Publiek kwaad op media, die kwaad zijn op autoriteiten

Veel Mexicanen voelen zich nu bedrogen door media en autoriteiten. ‘Mensen zijn kwaad’, vertelt Esteban Illades, redacteur van magazine Nexos, aan The Guardian. ‘Frida was hét verhaal.’

Ook de Mexicaanse journalisten zelf zijn echter boos. ‘De regering heeft ons altijd gezegd dat er een meisje was en dat ze op het punt stonden haar te redden. Nu passen ze hun versie aan. Dit is ongehoord’, tweette Carlos Loret de Mola, presentator van de zender Televisa.