Snuister mee in de platenkast van School Is Cool
Foto: Alexander Popelier

Om hun nieuwe album ‘Good news’ te vieren, trekken de leden van School Is Cool hun jukebox grand cru open. Van hun favoriete huilbui-song tot de bron van de albumtitel: u vindt het in deze playlist.

Op Good news, het derde album van de ex-Humo’s Rock Rally-winnaar, duwt School Is Cool de donkerte opzij die hun vorige werk kenmerkte. De plaat staat vol warmbloedige popsongs die aan de borst kunnen gedrukt worden door zowel hippe rockers met een filosofiediploma als door fans van Liefde voor Muziek.

Voor De Standaard trok de groep rond zanger Johannes Genard zijn platenkast open. Daarin prijken veel parels uit de singer-songwriterschool, zoals ‘Casimir Pulaski Day’ van Sufjan Stevens. ‘Een intens droevige tekst die heel licht en lieflijk wordt gezongen’, zegt toetseniste Hanne Torfs. ‘En net wanneer het niet ontroerender kan, vallen de blazers in.’ ‘This is the last time’ van The National noemt Torfs dan weer haar ‘troostlied bij uitstek’ – getuige de tristesse in de nieuwe School Is Cool-song ‘I’m not fine’, heeft de band daar nood aan.

Niet dat het allemaal kommer en kwel is op de nieuwe plaat. De pompende drums in Arcade Fires ‘Neighborhood 3 (Power out)’ vormden drummer Matthias Dillen als muzikant, en zijn ‘een onbereikbaar streefdoel, zowel voor optredens als in de studio’. De swingende bass van Toon Van Baelen knipoogt dan weer naar indie-funkband Vulfpeck.

En als u op Good news echo’s van de jaren 80 hoort, bent u niet alleen. Bruce Springsteens ‘Downbound train’, en Kate Bush’ ‘Love and anger’ staan op Genards persoonlijke luisterlijst. En ‘You’re not good enough’ van de Britse producer Blood Orange mag dan wel recent zijn: dat heeft zich gewoon van decennium vergist.

Pronkstuk van de collectie is echter ‘The world at large’ van de Amerikaanse indieband Modest Mouse. ‘Prachtige openingssong van hun onnavolgbare plaat Good news for people who love bad news’, waarnaar onze albumtitel verwijst.’

Hebt u een Spotify-account en wil u op de hoogte blijven van nieuwe playlists van De Standaard? Volg dan ons profiel via deze link.