‘We hebben nog nooit zo’n verwoesting gezien’
Luchtbeelden tonen de ravage op het eiland Dominica. Foto: REUTERS

De orkaan Maria heeft op het Caraïbeneiland Dominica aan minstens vijftien mensen het leven gekost. Dat heeft premier Roosevelt Skerrit donderdag gezegd. Zeker twintig anderen zijn nog vermist.

Eerste minister Skerrit vertelde op een lokaal televisiestation dat het een mirakel genoemd mag worden dat de dodentol op Dominica niet hoger opliep na de doortocht orkaan Maria maandagnacht.

Skerrit vloog de voorbije 24 uur naar eigen zeggen over het eiland om de schade op te meten. ‘De storm heeft zeer erg toegeslagen. We hebben nog nooit zo’n verwoesting gezien.’

Veel huizen zijn ingestort, scholen werden verwoest en de telefoonlijnen liggen uit. Tot overmaat van ramp zit het belangrijkste ziekenhuis van Dominica nog steeds zonder stroom, meldde de premier. ‘We zullen alle hulp nodig hebben die de wereld te bieden heeft.’

Ondertussen is ook Puerto Rico ernstig getroffen door orkaan Maria. De autoriteiten daar verwachten dat het nog maanden kan duren voor het elektriciteitsnet hersteld geraakt. Bovendien wordt gevreesd voor overstromingen in de nasleep van de storm.