Van Avermaet hoopvol na verkenning: “Dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden”
Foto: Photo News

De Belgische profs verkenden vandaag het parcours in het Noorse Bergen, waarop zondag de wegrit wordt gereden. Greg Van Avermaet start naast Philippe Gilbert als kopman bij de Belgen en was achteraf tevreden: “Dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden.”

BEKIJK OOK DE VIDEO: Ook onze man verkende zelf al het WK-parcours: Belgen moeten hopen op regen als bondgenoot

De Belgische selectie vertrok iets later dan gepland aan het Thon Airport Hotel in Bergen. Omwille van de regen werd de start met een half uurtje verlaat en sprongen ze pas om 10u30 op de fiets richting het parcours op het WK in het centrum dat dondervoormiddag werd opengesteld voor de renners.

Bondscoach De Weert nam ‘zijn boys’ op sleeptouw met de brommer. “Elke renner is vrij om zelf te bepalen hoeveel rondjes hij rijdt”, stelde hij, “1, 2, 3 of 4, het maakt niet uit.”

Greg Van Avermaet reed samen met Jasper Stuyven, Tiesj benoot en Oliver Naesen twee rondjes, waarna hij terugkeerde naar het hotel. Tim Wellens en Dylan Teuns deden drie rondjes, Teuns deed er eentje achter de brommer van Kevin De Weert. Philippe Gilbert, Julien Vermote en Jens Keukeleire haspelden vier toertjes af. Overigens reden ook Gaviria en Matthews achter de brommer en maakten er een doorgedreven training van.

Van Avermaet: “Ik ben blij met wat ik gezien heb”

Van Avermaet hoopvol na verkenning: “Dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden”
Foto: BELGA

“Ik ben blij met wat ik gezien heb, dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden”, was de eerste reactie van Greg Van Avermaet”, die duidelijk blonk van het vertrouwen. “Het is niet zo lastig als ik had verwacht maar het is wel technisch. Zeker met de regen zoals vandaag, het kan hier en daar zelfs een beetje gevaarlijk worden dan, maar zondag blijft het wellicht droog dus dat valt moeilijk te zeggen. maar het parcours op zich is lastig genoeg”, sprak hij nog. “De kilometers zullen doorwegen en dit is een omloop waar ik wereldkampioen kan worden.”

Naesen: “Klim nemen op het buitenblad”

Van Avermaet hoopvol na verkenning: “Dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden”
Foto: BELGA

Het parcours in Bergen is glooiend. Eerst is er een aanloop van 39,5 km vanuit Rong, dan een stuk van 17,9 km over het parcours en vervolgens 11 rondjes van 19,1 km. In het begin van het lokale circuit liggen twee kleine knikjes (eentje van 500 meter na 2 km en eentje van 1 km na 5 km), maar de enige echte noemenswaardige hindernis is de Salmon Hill na 6,9 km. Anderhalve kilometer lang en 6,4 procent gemiddeld. Net daarvoor gaat het ook al 800 meter lichtjes omhoog, dus het is een passage die zal doorwegen, zeker na enkele rondjes. “Ik vergelijk het met tweemaal de Tiegemberg achter elkaar”, sprak Oliver Naesen. “Het is niet super lastig, je kan de klim nemen op het buitenblad, maar na enkele rondjes zal dat wellicht wel doorwegen.”

Na Salmon Hill volgt een technische afdaling van zo’n anderhalve kilometer en nog ruim 9 km richting de finish. “Vooral in de laatste vier kilometer liggen er veel bochten omdat we echt in het centrum van de stad rijden”, aldus Naesen, “het wordt wringen als we nog met veel zijn, maar ik denk niet dat dat het geval zal zijn.”

Stuyven: “Weinig recuperatiemomenten”

Van Avermaet hoopvol na verkenning: “Dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden”
Foto: BELGA

“Sommige delen waren best lastig”, vond ook Jasper Stuyven. “We hadden vandaag wind in de rug en zo konden we naar boven vliegen. Maar in de aankomstzone langs het water stond de wind dan weer op kop, zodat je in de koers hier moeilijk vooruit kan blijven. Het is een technisch parcours dat echter nooit stil valt. Of je het kan vergelijken met Valkenburg? Dat is moeilijk, daar had je nog enkele recuperatiemomenten terwijl het hier constant op-en-af gaat en met de vele bochten is het constant draaien en keren, waardoor het peloton wellicht constant op een lint zal worden getrokken. Van Salmon Hill werd gezegd dat je die kon vergelijken met de helling in de GP van Montréal maar ik zou hem eerder durven vergelijken met La Houppe in België.”

Van Avermaet hoopvol na verkenning: “Dit is een parcours waarop ik wereldkampioen kan worden”
Foto: BELGA

...