BNP Paribas Fortis gaat kantoren versneld sluiten
Foto: Photo News

In de loop van volgend jaar zal grootbank BNP Paribas Fortis zo’n 30 kantoren sluiten in ons land. Daarbij zouden echter geen jobs verdwijnen.

Dat zegt Luc Broos, woordvoerder van de christelijke bediendenbond LBC. Om welke kantoren het precies gaat, is niet bekend. De bank zal bovendien een 50-tal kantoren verzelfstandigen. Het gaat om een versnelling van het lopende programma ‘Vision 2020’ voor de ombouw van het kantorennet.

Er zijn zo’n driehonderd werknemers betrokken bij de operatie, zo werd donderdag meegedeeld op de ondernemingsraad. Zij krijgen de garantie dat ze bij de bank, binnen het kantorennet of op de hoofdzetel in Brussel, aan de slag kunnen blijven, aldus de vakbondsman. De werkzekerheid bij de bank is ook gegarandeerd in 2017-2018 door een cao die bonden en directie begin dit jaar sloten.

De beslissingen werden ingegeven door de versnelde doorbraak van het digitaal bankieren. Daardoor wilde de bank de eerder afgesproken stroomlijning van de bank tegen 2020 versneld uitvoeren. Bonden en directie kwamen medio 2016 overeen dat tegen eind 2020 3 op de 10 kantoormedewerkers (maximaal 30 procent van de voltijdse equivalenten) in een zelfstandig agentschap werkt.

BNP Paribas Fortis heeft de voorbije jaren al tientallen kantoren in ons land gesloten. Het aantal grote ‘full service’-kantoren vermindert. Officieel gaat het om ‘fusies’ van kantoren: klanten krijgen dan ook een andere kantoor toegewezen. Daartegenover staat dat er meer advieskantoren en -punten bijkomen.