Mexicaanse reddingswerkers werken de klok rond om een twaalfjarig meisje en andere slachtoffers van de zware aardbeving levend vanonder het puin van een ingestorte school te halen. In totaal zijn al 237 doden geteld.

Exact 32 jaar nadat een aardbeving aan minstens duizend mensen het leven kostte in Mexico, werd het land dinsdag opnieuw getroffen door een zware aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter. De ravage is enorm (zie video hierboven). Minstens 237 mensen kwamen al om het leven, 1.900 anderen raakten gewond. Gevreesd wordt dat de dodentol nog zal oplopen in de komende uren en dagen.

Op dit moment zijn hulpverleners en een pak vrijwilligers nog altijd druk in de weer met een reddingsactie aan een ingestort schooltje in Coapa, in het zuidoosten van Mexico-Stad. Toen ze een hand tussen het puin zagen, vroegen ze of de persoon in kwestie nog in leven was. De twaalfjarige Frida Sofia kon antwoorden door met haar vingers te bewegen. Even later kon er beter gecommuniceerd worden met het meisje, dat vertelde dat er zich nog minstens twee andere kinderen onder het puin bevonden. Of die nog leefden, kon ze echter niet met zekerheid zeggen.

Hoop

De ouders van Frida Sofia en een pak andere kinderen wachten in de omgeving in de hoop dat hun zoon of dochter nog levend vanonder het puin gehaald wordt. Na de aardbeving kwamen al 21 kinderen en 4 volwassenen om het leven onder de ingestorte Enrique Rebsamen-school. Maar er is hoop. Volgens de reddingswerkers zouden nog minstens een leraar en twee leerlingen al tekstberichtjes hebben gestuurd vanonder het puin om te laten weten dat ze nog leven.

De reddingswerkers proberen zo snel mogelijk stellingen en verstevigingen aan te brengen aan het instabiele gebouw, zodat ze zich een weg kunnen banen naar de overlevenden. Alles is live te volgen op de Mexicaanse zender Televisa.

‘We hopen nog zo veel mogelijk mensen te kunnen redden’, aldus vrijwilliger David Porras. ‘Maar we moeten geduld hebben, we gaan traag vooruit, zoals schildpadden.’

Mexico in de ban van reddingsactie schoolmeisje
Foto: REUTERS

De hulpdiensten en vrijwilligers vragen de omstanders om zo stil mogelijk te zijn, zodat ze mogelijke tekenen van leven kunnen horen. In gelijkaardige reddingsacties verspreid over het land werden al meer dan 50 mensen vanonder het puin gehaald, meldt de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. In hoofdstad Mexico-Stad alleen zijn meer dan 50 gebouwen ingestort en 102 mensen om het leven gekomen.