Geheime beursinformatie beurswaakhond gehackt
Jay Clayton, vooorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Sec Foto: AP

De Amerikaanse beurswaakhond Sec werd vorig jaar al gehackt maar de Sec maakt dat pas nu bekend. De hackers maakten zich ook nog eens schuldig aan handel met voorkennis met de gestolen koersgevoelige informatie.

De hackers viseerden het platform Edgar van de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond Edgar is een digitale databank die de bedrijfsgegevens van beursgenoteerde bedrijven bevat en allerlei gevoelige koersgevoelige informatie die bedrijven moeten melden.

Volgens Jay Clayton, voorzitter van de Sec, zijn hackers er vorig jaar in geslaagd in het systeem binnen te dringen en hebben ze met de informatie die ze gestolen hebben ook nog eens handel gedreven. De Sec maakte de inbreuk gisterenavond in een lang communiqué bekend. Het is niet duidelijk waarom de Sec zo lang gewacht heeft met dit te melden.

Volgens de beursautoriteit kreeg de Sec er pas in augustus dit jaar lucht van dat er ook handel met voorkennis was gebeurd op basis van de hack.

‘Een kwetsbaarheid in de software van het testsysteem van de commissie’s Edgar-programma, die daarop prompt hersteld is, is gebruikt om toegang te krijgen tot niet-publieke informatie’, luidt het in de verklaring van de Sec. Clayton gaf geen details met welke bedrijfsinformatie van welke bedrijven de hackers aan de haal gingen.

Het is de tweede opvallende cyberinbraak in de Verenigde Staten in korte tijd. Deze maand bleek bij een hack van het bedrijf Equifax, dat de kredietwaardigheid van Amerikanen en Britten bijhoudt, de persoonsgegevens van 143 miljoen Amerikanen of bijna de helft van de bevolking, werd buitgemaakt. Aan de zaak zit mogelijk ook handel met voorkennis vast. Toplui van het bedrijf verkochten tussen het ontdekken van de hack en het bekendmaken ervan een deel van hun Equifax-aandelen. Een onderzoek van Justitie en de SEC moet uitwijzen of de direciteleden inderdaad met voorkennis hebben gehandeld.